De 9 meest uitdagende jobs in de bouw

Ben je op zoek naar een uitdagende job? Denk dan eens aan de bouw. Daar vind je echt niet alleen maar metselaars en timmerlieden, maar ook financiële, technische en leidinggevende jobs op hoog niveau.

 

Ingenieur

Als ingenieur in de bouw los je complexe technische problemen op. Ook heb je vaak voor een stuk organisatorische taken: je houdt contact met architecten en aannemers. Jij volgt het project op van concept tot oplevering.

 

Aankoper

Een aankoper speelt een cruciale rol in het bouwproces. Jij zoekt uit welke materialen er nodig zijn, in welke hoeveelheden en waar je die het beste kunt aankopen. Je houdt ontwikkelingen op de markt in de gaten en beperkt het kostenplaatje. Je bent veel op reis om de nieuwste producten te bekijken.

 

Calculator

Het werk van een calculator overlapt vaak met dat van een aankoper. Jouw taak is om de kostprijs van een volledig bouwproject te berekenen: welk materiaal moet worden aangeschaft, welke machines worden gebruikt en hoeveel manuren zijn nodig? Vaak wordt de kostprijs die je berekent gebruikt voor offertes. Je speelt dus een grote rol bij het in de wacht slepen van opdrachten.

 

Projectleider

Ben je graag een spin-in-het-web, dan is een job als projectleider bouw iets voor jou. Je houdt de planning, de kostenraming en de kwaliteitseisen in de gaten. Je bent leidinggevende en houdt contact met alle afdelingen en externe partijen, zoals adviseurs en leveranciers.

 

Projectvoorbereider

Deze persoon is verantwoordelijk voor de planning van een bouwproject. Offertes, contracten en bestellingen neem je allemaal mee als projectvoorbereider. Ook controleer je de tekeningen van de architecten. Bij kleinere projecten overlapt deze job vaak met die van calculator.

 

Werfleider

De werfleider heeft een praktische job, hij organiseert de bouwplaats en is leidinggevende van de werkkrachten. Hij inspecteert het werk, controleert de kwaliteit en houdt de administratie bij. Dagelijks brengt hij verslag uit aan de projectleider.

 

Vertegenwoordiger

Als vertegenwoordiger in de bouw verkoop je bouwproducten of -diensten, maar de vertegenwoordiger of account manager kan ook verantwoordelijk zijn voor de aankoop. Relatiebeheer is een belangrijk deel van je functie: je bent het visitekaartje van je bedrijf.

 

Technisch tekenaar

Een tekenaar tekent een project uit aan de hand van de plannen van een architect. Je werkt veel achter je computer én op de werf. Ook sta je voortdurend in contact met alle afdelingen van het bouwproject.

 

Chauffeur

Als chauffeur in de bouw ben je verantwoordelijk voor de levering van vaak zware of vloeibare materialen als beton of asfalt. Regelmatig vervoer je bijzondere ladingen en ben je persoonlijk verantwoordelijk voor een correcte zekering van de lading en juiste belasting van je wagen.

 

Hier vind je alle jobs in de bouw.

Onderhandelen over je salaris? Zoek uit wat een gangbaar loon is in jouw sector en functie met het vernieuwde salariskompas.