Boekhouders worden steeds vaker adviseur

Boekhouders of accountants hebben van oudsher het imago van saaie pieten. Kleurloze figuren die in duffe kantoren met cijfertjes bezig zijn. Maar het beroep is de jongste jaren sterk veranderd. Boekhouders vervullen steeds vaker de rol van adviseur.

 

Job wordt zwaarder maar boeiender

De fiscale druk blijft toenemen. Fiscale controles worden strenger en de wetgeving wijzigt almaar sneller. Uit een enquête van het Beroepsinstituut van erkende Boekhouders en Fiscalisten (2013) blijkt dat 70% van de boekhouders vindt dat zelfstandigen en ondernemers te weinig bedrijfskennis hebben. In het huidige economische klimaat moet je als bedrijfsleider een strategie op lange termijn hebben. Maar net daar schieten heel wat bedrijfsleiders te kort, zij wenden zich dan ook tot hun accountant voor advies. Dat betekent dat de job zwaarder geworden is, maar ook boeiender en uitdagender. Hier volgen enkele voorbeelden:

 

  • Als accountant binnen een onderneming ben je eerstelijnsadviseur en neem je een sleutelpositie binnen het bedrijf in. Wil je mee de koers bepalen van een bedrijf en het management en de financiële diensten ondersteunen met onderbouwd advies? Dan vind je hier je gading.

 

  • Met een masterdiploma in Accounting and Finance en enige jaren ervaring, kun je doorgroeien tot consolidation analyst. In deze functie bouw je samen met het management een strategie op lange termijn uit, voer je financiële analyses uit, schrijf je rapporten en bereid je audits voor.
  • Ook voor bachelors in accountancy zijn er heel wat jobs te verdelen, zowel bij accountancykantoren, waar je de boekhouding van meerdere ondernemingen verzorgt, als op de accountancyafdeling van een specifieke firma.

  •  Op zoek naar een goede balans tussen werk en privé? Je kunt in de branche ook parttime werken.

     

 

Voor meer jobs in accountancy, klik hier.

 

Bron: www.taxworld.be