Auditor: een vlag die vele ladingen dekt

Een auditor controleert een bedrijf of organisatie. Vaak op financieel of boekhoudkundig vlak, maar het kan ook breder. Als auditor kun je in veel verschillende sectoren aan de slag en je onderzoek hoeft niet zuiver financieel te zijn.

 

Financiën

Financiële auditors controleren jaarrekeningen en jaarverslagen, balansen, administratie en afsluitingen. Een dergelijke auditor wordt ook bedrijfsrevisor genoemd. Werk je bij een revisorenkantoor, dan sta je ook in voor het uitwerken van de auditstrategie van je klanten. Een audit practice leader leidt een audit en geeft advies aan het management.

 

Wetgeving

Als internal SOX auditor of GL accountant sta je in voor de implementatie van de SOX-wetgeving (Sarbanes-Oxley Act). Deze Amerikaanse wet werd van kracht in 2002 nadat enkele grote Amerikaans bedrijven betrokken waren bij schandalen. Elke onderneming die genoteerd is op de Amerikaanse beurs moet volgens deze wet kunnen bewijzen dat ze elk bedrijfsproces met mogelijk financiële implicaties volledig onder controle heeft.

 

Integriteit

Een operationele audit gaat de integriteit van medewerkers en management na, het leervermogen van een onderneming en de bereidheid om te veranderen. Een financial crime manager bewaakt het risico op fraude en witwassen.

 

It en veiligheid

Doordat de verwerking van administratieve processen steeds meer binnen geautomatiseerde informatiesystemen gebeurt, spitsen audits zich ook vaak toe op de analyse en controle van it.  Audits kunnen ook betrekking hebben op veiligheid, gezondheid en milieuprestaties.

 

Bekijk hier alle vacatures voor auditor.