Achter de schermen in de bioscoop (video)

Jij merkt het niet, maar om jouw avondje uit naar de cinema aangenaam te maken, moeten een hoop knopjes, schakelaars en projectoren bediend worden. Benjamin Van Lommel (40) is zo'n projectionist die jou een unieke filmervaring bezorgt.

Piraten

"Mijn taak is ervoor zorgen dat alle films op tijd starten, dat de lichten in de zaal op het juiste moment aan en uit gaan, en occasioneel pluk ik ook jongeren weg uit kinderen-niet-toegelaten films. Daarnaast houden we van hier boven aan de projector ook in de gaten of er geen piraten aan het werk zijn. Tegenwoordig is een film starten een kwestie van op een knopje te drukken, maar dat was bij 35mm-spoelen even anders. Toen moesten we grote filmrollen van de ene projector naar de andere zeulen."

Ex-Opel

"Ik werk hier bijzonder graag. Nadat ik afgedankt werd bij Opel Antwerpen was ik op zoek naar een nieuwe job, en mijn passie voor film dreef me naar Utopolis. Ik heb een erg leuke groep collega's, en ook de onregelmatige uren staan mij wel aan. Ik begin pas 's middags, en stop 's avonds na de laatavondfilm. Bij blockbusters, zoals de laatste Harry Potter van twee en een half uur, kan het tot één uur 's nachts duren tot de laatste film afgelopen is."

Boeiende job

"Ik bekijk bijna alle films die hier binnenkomen. Binnenkort starten we ook met een arthouseprogramma, artistieke films, en daar kijk ik echt naar uit. Mijn werk is zeer gevarieerd door de grote verscheidenheid aan films die wij spelen."

Benjamin gaf Vacature ook een rondleiding op zijn werkplek, neem gerust zelf een kijkje achter de schermen!