Aan deze 5 sterktes herken je een geboren consultant

Als consultant kun je in de meest uiteenlopende sectoren aan de slag. Maar in welke branche je ook werkt, deze vijf competenties moèt je zeker hebben.

 

1. Overtuigingskracht

Of je nu werkt als business consultant of recruitment consultant, je verkoopt in eerste instantie jezelf. Je moet de klant immers overtuigen van de meerwaarde die jij hem of haar biedt. De waarde van je advies staat of valt met de manier waarop jij het brengt.

 

2. Sociale vaardigheden

Als consultant kom je in contact met een diversiteit aan profielen, zeker als research consultant. Je moet dus zowel overweg kunnen met secretaresses als met arbeiders waarmee je overlegt over een nieuwe werkmethode en het managementteam met wie je aan tafel zit om je advies toe te lichten.

 

3. Coaching talent

Advies gaat vaak hand in hand met verandering. In sommige consultancy jobs, bijvoorbeeld als preventieadviseur, moet je mensen begeleiden om hun gedrag voor hun eigen veiligheid te veranderen. Je luistert en geeft feedback en zorgt ervoor dat iedereen in de nieuwe situatie weer zijn weg kan vinden.

 

4. Onbevreesd voor conflicten

Als je iets voor elkaar wilt krijgen, mag je geen schrik hebben van conflicten. Vaak spelen er verschillende belangen. Als project manager sta je in voor de communicatie tussen de verschillende stakeholders en potentiële partners. Als dat een conflict oplevert dat verandering in de weg staat, is het aan jou om dat op te lossen.

 

5. Analytisch vermogen

Als adviseur moet je problemen op korte tijd overzien en direct kunnen aanpakken. Als buitenstaander kan een frisse blik je helpen, maar je moet de situatie ook goed kunnen analyseren. Jij moet immers met een oplossing komen waar mensen mee verder kunnen.

 

Is consultancy helemaal op jouw lijf geschreven? Bekijk hier alle vacatures.

 

Bron: www.carrieretijger.nl