6 eigenschappen van de ideale boekhouder

Voor een job als boekhouder of accountant volstaat meestal een bachelordiploma in een financieel-economische richting. Voor seniorfuncties is soms een master in accountancy-fiscaliteit vereist, ofwel voldoende ervaring in een gelijkaardige job. Maar minstens even belangrijk als een diploma zijn de eigenschappen die van jou de ideale boekhouder of accountant maken. Heb jij deze 6 troeven?

 

1. Analytisch: je verwerkt alle financiële en boekhoudkundige gegevens van een bedrijf, behandelt facturen, houdt banktransacties bij, verzorgt de btw- en belastingaangiftes en stelt de jaarrekening en resultatenrekening op. In deze constante datastroom kan je goed hoofdzaken en details onderscheiden.

 

2. Nauwkeurig: je houdt van getallen en die moeten juist zijn. Je staat immers (mee) in voor de controle van de financiële administratie van het bedrijf.

 

3. Communicatief: je kunt ingewikkelde materie helder uitleggen aan de klant of aan de directie van je bedrijf. In je rapporten geef je ze waardevol advies.

 

4. Creatief: je zit vol ideeën, denkt mee met je klant of baas en komt met haalbare oplossingen.

 

5. Betrouwbaar: je komt je afspraken na en levert het nodige tijdig af. Je bent dus ook stressbestendig. Verder ga je zorgvuldig om met bedrijfsgegevens.

 

6. Zelfstandig: afhankelijk van de grootte van de klant of het bedrijf waar je werkt, ga je in mindere of meerdere mate zelfstandig te werk. Uiteraard ben je een teamspeler wanneer dat nodig is.

 

Zoek je een job als boekhouder? Bekijk hier alle openstaande vacatures.