5 goede redenen om boekhouder te worden

Facturen schrijven, bankverrichtingen doen, jaarbalansen opstellen, kostenbatenanalyses uitvoeren, bedrijven van fiscaal advies voorzien.. Klinkt dat takenpakket je goed in de oren? Indien ja: dan zullen de volgende vijf redenen je verder aanmoedigen om boekhouder te worden.

 

Je krijgt een grote zelfstandigheid

Als boekhouder mag je vaak zelfstandig werken, of je nu office assistant, accountant, assistant boekhouder, fiscaal adviseur of cost controller bent. In de meeste gevallen krijg je je eigen dossiers toegewezen waar je jezelf op kunt gooien. Je hebt ook niet veel nodig als boekhouder. Met een computer en een goede boekhoudsoftware ben je vertrokken. Daarom zijn er ook veel mogelijkheden tot telewerken in het boekhoudberoep.

 

Je wordt (heel) goed betaald

Een junior boekhouder zal uiteraard minder verdienen dan een senior boekhouder, maar over het algemeen zijn boekhouders bij de bestbetaalde werknemers in België. Dat blijkt uit het recentste maandlonenrapport van de Belgische overheid. In 2014 verdiende de werknemers in de beroepsgroep ‘accountmanagers, boekhoudkundig kaderpersoneel, financieel analisten en beleggingsadviseurs’ namelijk modaal een brutobedrag van €4672 per maand, terwijl het gemiddeld maandloon €3414 per maand was.

 

Je hebt een grote werkzekerheid

Boekhouders zijn broodnodig. Dat is al een tijdje het geval en zolang er een fiscus bestaat, zal dat zo blijven. Meer nog, de technologische vooruitgang die sommige beroepen overbodig maakt, helpt de boekhouder net vooruit. Je hebt dus een heel grote werkzekerheid als boekhouder. Het beroep staat nu voor het tweede jaar op rij op de VDAB-lijst van knelpuntberoepen.

 

Je hebt een ruime keuze aan werkgevers

Wil je aan de slag bij de overheid of bij een groeiend boekhoudkundig familiebedrijf zoals Austin Bright? Of toch maar bij een gespecialiseerd uitzendkantoor zoals Blake & Partners of een internationaal bedrijf in de financiële sector zoals het verzekeringsbedrijf Baloise? En dan is er ook nog de optie om je eigen boekhoudbureau op poten te zetten. Je hebt keuze zat als boekhouder!

 

Je hebt vele doorstromingsmogelijkheden

Natuurlijk kan je als starter niet meteen als senior accountant beginnen. In het begin ben je junior of assistant boekhouder, maar na een tijdje kan je doorstromen naar een hogere positie (en loonklasse). Je kan ook bijscholing volgen om de beschermde titel van accountant te behalen. Kortom: er zijn tal van bijscholings- en doorstromingsmogelijkheden voor boekhouders.

 

Lijkt je het wat om boekhouder of accountant te worden? Ontdek hier alle vacatures.