Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

5 beroepen met designer werkkledij

Voor sommige beroepen moet je strak in het pak zitten, andere laten een meer casual stijl toe. En sommige werknemers moeten een verplicht uniform dragen. En dat hoeft geen mantelpakje met een oubollige snit te zijn, bewijzen deze vijf designeruniformen.

1. Spoorwegpersoneel

Sinds oktober 2010 zijn om en bij de 5.300 personeelsleden van de NMBS getooid in grijs-oranje kostuums van de hand van de Belgische ontwerper Olivier Strelli, een investering van 6,8 miljoen euro. Het personeel mocht zelf kiezen uit een shortlist van drie ontwerpen, waarbij Strelli uiteindelijk aan het langste eind trok.

2. Stewards en stewardessen

Met de uniformen van de NMBS was Strelli niet aan zijn proefstuk toe: het laatste uniform van het ter ziele gegane Sabena was eveneens van zijn hand. Toen de vliegtuigmaatschappij op de rand van het failliet stond, organiseerde de ontwerper een benefietverkoop van Sabenasjaals.

Foto © Didier Lebrun / Photonews

3. Stadspersoneel

Wie in Gent de stadsdiensten bezoekt, krijgt sinds 2009 stijlvolle medewerkers te zien in uniformen ontworpen door Le Monde Dumas, een Gents modecollectief.

4. Wegenwerkers en huisvuilophalers

Niemand minder dan Walter Van Beirendonck, lid van de Antwerpse zes, ontwierp in 2002 de uniformen van de Antwerpse wegenwerkers, huisvuilophalers en de groendienst. Aanvankelijk was het stadspersoneel niet wild van het ontwerp (om praktische redenen), maar na enkele aanpassingen was het nieuwe uniform een schot in de roos. De kosten voor deze haute couture bedroegen ongeveer 1 miljoen euro.

Foto (cc) Herman Horsten

5. Artiesten

Artiesten trekken voor hun optredens niet eender wat aan. Zo waren ook de kostuums voor de band U2 voor hun Pop Mart tour in 1997 van de hand van Van Beirendonck . Veel stoerder dan dit wordt werkkledij niet! Van Beirendonck noemde dit wapenfeit bij de aanvang van zijn overzichtstentoontstelling afgelopen september één van de absolute hoogtepunten in zijn 30 jaar lange carrière.