10 jobs die je in openlucht kunt uitoefenen

Elke dag 8 uur binnen zitten: het is niet altijd even leuk. Een beetje frisse lucht, een streepje zonlicht, een vogel zien overvliegen, dat is toch veel plezanter. Dit zijn 10 jobs waarbij je de hele dag buiten bent. 

 

1. Tuinaanleg

Gras maaien, hagen en struiken snoeien, bomen vellen, omheiningen plaatsen. In de tuinaanleg ben je niet alleen buiten, je zit ook hele dagen tussen het groen. En dat is gezond. Je moet wel bereid zijn om weer en wind te trotseren.

 

2. Wegenwerker

Ook geen pretje als het oude wijven regent, maar je mag wel de hele dag de straat dweilen. En nachten vaak. In deze job moet je flexibel zijn. Maar je zorgt ervoor dat onze wegen berijdbaar blijven en onze straten er fraaier uitzien.

 

3. Kraanman

Je zit hoog en droog in je cabine en toch ben je buiten. Kraanman is een veel gevraagd profiel en weinigen zijn er echt goed in. Een kraan bedienen is een stiel apart en vereist concentratie, behendigheid en ervaring.  En je mag geen hoogtevrees hebben.

 

4. Machinist hoogwerker

In deze job is schrik voor hoogtes een nog grotere handicap. Je gaat elke dag van de grond. Zo’n 15 tot 50 meter.  Meestal begin je klein en werk je jezelf langzaam aan naar omhoog. Je moet vaak ook bereid zijn om geregeld naar het buitenland te reizen. Maar je bent altijd buiten.

 

5. Havenarbeider

Ook in de haven zijn er heel wat jobs met een technisch karakter, waarbij je in openlucht werkt. Vooral ground operators zijn momenteel zeer gegeerd. Je voert de technische controle uit van goederenwagons, doet kleine herstellingen en staat er voor in dat het treintransport in de haven van een leien dakje loopt.

 

6. De bouw

In de bouwsector zit je zelden aan een bureau gekluisterd. Niet alleen als grondwerker, maar ook als werfleider werk je in de openlucht. Zelfs in een managementfunctie als projectleider kom je regelmatig op de werf.

 

7. Metser

Nog zo’n job in de bouw, waarbij je altijd buiten bent. Zolang je niet terugdeinst voor zwaar werk.  Metsers werken al lang niet meer alleen met bakstenen, maar ook met betonblokken en Ytong. Het voordeel is dat de werken bij al te guur weer worden stilgelegd.

 

8. Schrijnwerker

Als de metsers klaar zijn, ga jij ramen en deuren plaatsen. Of je bouwt carports, tuinhuisjes of monteert poorten. Gevarieerd werk, altijd onder de mensen en altijd een frisse neus.

 

9. Dakwerker

Nog eentje voor wie het graag in hogere sferen zoekt. Roofing en dakgebinten plaatsen, pannen of leien leggen: hard werk en niet ongevaarlijk, maar je kunt niet zeggen dat je niet elke dag kunt uitwaaien.

 

10. En ook

Is dit allemaal niets voor jou? Dan kun je ook nog landbouwer worden, verkeersagent, stadswacht, parkeerwachter, postbode, fietskoerier of stadsgids. Je werkt niet alleen in openlucht, je krijgt ook veel beweging.

 

Lees ook:

Stappenplan voor een efficiënte jobhunt