“Altijd een beetje vakantiegevoel op Brussels Airport”

“De luchthaven is een unieke werkomgeving. Je kan je niet inbeelden op welke plekken wij allemaal komen. Als we willen, kunnen we de vliegtuigen als het ware aanraken.” Aan het woord is Yves Deliens, Technician Airfield Lighting Systems bij Brussels Airport Company. Samen met zijn collega Toni Sallaerts is hij verantwoordelijk voor het onderhoud van meer dan 11.000 lampen op de luchthaven. Toni: “Op een luchthaven hangt er altijd een beetje een vakantiesfeer.”

 

 

 

Dynamisch en gevarieerd

“Ik hou van mijn job bij Brussels Airport, want er is altijd iets anders te doen”, aldus Yves. “Sommige lampen herstellen we in het atelier, andere lampen kunnen we ter plekke repareren. We testen de verschillende verlichtingssystemen, en als er een dringend probleem is, moeten we onmiddellijk kunnen ingrijpen. We werken ook dikwijls in open lucht en dat vind ik fantastisch. In ons team is zelden iemand ziek, omdat we voortdurend in weer en wind buiten werken. Daar word je hard van.” Toni en Yves moeten ook af en toe stand-by zijn, om problemen op te lossen als ze zich stellen. “Je moet wel stressbestendig en flexibel zijn”, aldus Toni. “Soms moeten we alles laten vallen omdat er een dringende interventie moet gebeuren. Je weet nooit op voorhand wat je zal moeten doen. De veiligheid van de landingsbanen krijgt altijd prioriteit.”

 

Werken in een unieke omgeving

“Wij komen op plekken waar niemand anders komt”, zegt Yves. “Zo werken we vaak heel dicht bij de vliegtuigen. Maar we komen bijvoorbeeld ook in de tunnels onder de luchthaven, waar we kabels installeren en inspecteren. Zelfs de mensen die bijvoorbeeld in de kantoren van de luchthaven werken, hebben er geen idee van waar we allemaal komen. Dat kan best wel indrukwekkend zijn.” Zo houdt Toni ervan om 's nachts te werken. “Eens per maand doen we 's nachts een onderhoud van de panelen, omdat je die overdag niet goed ziet branden. Als je dan na het werk nog eens over de start- en landingsbaan rijdt, dan is alles stil, en zie je al die lichtjes branden... dat geeft toch een bijzonder gevoel.”

 

Een job als geen ander

Op Brussels Airport zijn ontzettend veel bedrijven aan het werk. Het is een internationaal, dynamisch knooppunt van bedrijvigheid. Yves: “We praten in het Frans en het Nederlands, en de communicatie met de controletoren gebeurt altijd in het Engels. We zitten op dezelfde frequentie als de piloten, want zij moeten ook weten waar we ons bevinden.”

 

“Je komt met zoveel verschillende mensen in contact,” vertelt Toni. “De luchthaveninspectie, de bagageafhandelaars, de brandweer... de luchthaven is als een kleine stad. Het is mooi om daaraan te kunnen bijdragen. Als je met je team grote werkzaamheden hebt afgewerkt, dan ben je achteraf toch trots als je alles weer perfect ziet werken.”

 

Surf naar www.brusselsairport.be/jobs en ontdek de vacatures