“Als consultant is elke dag anders”

Bedrijven die verlegen zitten om extra knowhow – bijvoorbeeld voor het aantrekken van nieuwe klanten of het implementeren van nieuwe IT-toepassingen – doen vaak een beroep op een consultancyfirma. Twee ervaren consultants vertellen wat de job voor hen zo boeiend maakt.

 

Flexibiliteit

Myriam Thys (54) werkt al sinds 1983 bij KPMG, een van de grote spelers in de consultancysector. Ze is er vandaag senior manager. “De eerste jaren werkte ik binnen de auditafdeling onder de vleugels van een supervisor. Vanaf het derde jaar gaf ik zelf leiding aan een klein team. Naarmate ik de hiërarchische ladder beklom, nam de grootte en de complexiteit van de opdrachten toe.”

 

Eens op managementniveau kreeg Myriams job ook een administratieve kant. “Zo stuur ik als senior manager niet alleen mijn teams aan, ik ben ook bezig met budgettering en rapportering, zowel aan de klant als aan de andere KPMG-kantoren in de wereld.”

 

“Veel jonge auditors blijven vier à vijf jaar bij KPMG en stappen dan over naar een job buiten de consultancy, maar ikzelf heb nooit een reden gehad om te veranderen. Toen ik in 1994 mijn tweede kind kreeg, ging ik vier vijfde werken. Dat KPMG me die flexibiliteit heeft gegeven, apprecieer ik nog altijd. Mijn beslissing om deeltijds te werken heeft me trouwens niet geremd in mijn groei. Alleen opklimmen tot partner was niet meer mogelijk.”

 

Op tijd nee zeggen

“Vooral de afwisseling maakt dat ik het na al die jaren graag blijf doen”, zegt Myriam. Ik doe opdrachten bij bedrijven in verschillende sectoren, werk samen met mensen van alle niveaus, krijg te maken met heel uiteenlopende vragen – bijvoorbeeld over reorganisaties en overnames – en kan intern aan interessante projecten rond rekrutering en opleiding deelnemen.”

 

“Toen ik manager werd, kreeg ik van een collega het advies om op tijd nee te zeggen. Je werkt voor verschillende klanten en met vele deadlines. Als je altijd alles aanvaardt, werk je jezelf in de nesten en lijdt de kwaliteit van je opdracht eronder. Intussen geef ik die raad ook mee aan mijn eigen teams. Sommige periodes zullen drukker zijn, maar tracht daar zoveel mogelijk op te anticiperen. En ja, dat betekent soms dat je in het weekend je computer zal moeten openklappen. Een gewoonte mag dat weliswaar niet worden. Ook rust is belangrijk voor een consultant.”

 

Van interne naar externe consultant

Tom De Visscher (40) draaide eerst mee bij Vandemoortele voor hij de stap naar consultancy zette. “Toen ik eind jaren 90 als bio-ingenieur afstudeerde, stond consulting hoegenaamd niet op mijn verlanglijst. Bij Vandemoortele hielp ik de geplande SAP-implementaties bij alle Europese vestigingen in goede banen te leiden. Tijdens mijn eerste werkjaren zat ik dan ook heel regelmatig in het buitenland.”

 

“Vanaf 2002, toen de meeste fabrieken en verkooporganisaties op SAP overgeschakeld waren, evolueerde mijn rol naar die van interne consultant. De noden van de business vertaalde ik in werkbare IT-processen. Ondertussen was ik gestart met een tweejarige MBA aan de Vlerick Management School, en na die opleiding werd ik management consultant bij S&V Management Consultants, een Gentse nichespeler in supply chain management die in die tijd hard groeide.”

 

 “Mijn job was aanvankelijk erg gelijkaardig aan die bij Vandemoortele. Mijn focus lag nog altijd op supply chain, alleen werkte ik niet meer voor één maar voor verschillende bedrijven. Met de jaren groeide mijn verantwoordelijkheid, en zoals gebruikelijk in een carrière van een consultant kwam er naast het projectwerk ook een stukje leidinggeven, product development, HR en sales bij. In 2010 kwam ik uiteindelijk als Associate Partner in het managementteam van het bedrijf.”

 

Van business naar consulting – en terug

“Dat ik niet vanaf dag één bij een consultancyfirma aan de slag ben gegaan, ervaar ik als een voordeel”, getuigt Tom. “Dankzij mijn job bij Vandemoortele weet ik hoe het er in een écht productiebedrijf aan toegaat.”

 

“Bij S&V was enkele jaren praktijkervaring zelfs een voorwaarde om te kunnen starten, zij hebben immers niet de grootte en de armslag om enkele jaren in een pas afgestudeerde te investeren. Bij PwC, waar ik in juli 2011 na de overname van S&V terechtkwam, kan dat wel. Binnen het team zijn er zopas zeven twintigers, vers van de schoolbanken, gestart. We streven naar een goeie mix van ervaren profielen en starters.”

 

“Hoewel ik op dit moment zeer gelukkig ben in mijn rol als consultant, sluit ik niet uit dat ik op een dag terug naar de businesszijde stap. Omdat je in een specifieke sector ervaring hebt opgebouwd, kan je voor een onderneming veel betekenen.”

 

Op zoek naar een job als consultant? Bekijk hier de openstaande vacatures.