Werken voor een nutsbedrijf: Pidpa is thuis in alle watermarkten

  • 680 medewerkers
  • 4 vacatures: milieudeskundige, administratief medewerker aankoop, buizenlegger, programmeur C#-ontwikkelaar

Pidpa staat al meer dan honderd jaar in voor de productie en distributie van drinkwater voor de provincie Antwerpen. Daarvoor gebruikt het bedrijf grondwater als bron, waarmee het meer dan een miljoen inwoners in de provincie voorziet. De distributie gebeurt via een grote infrastructuur: “61 watertorens, 27 opjaagstations en een leidingnetwerk van bijna 12.900 km doorheen de provincie Antwerpen. Stuk voor stuk schakels in de distributieketen die dagelijks worden onderhouden, vernieuwd en uitgebreid. Voor dringende herstellingen staat een uitgebreide wachtdienst steeds klaar”, zegt Christine Verboven, directeur stafdiensten.

Het bedrijf doet meer dan enkel de productie en distributie van drinkwater, het zorgt ook voor rioleringsbeheer in de ruime zin: het beheren, onderhouden en vernieuwen van het gemeentelijke rioleringsnet, het aanleggen en herstellen van huisaansluitingen, het reinigen van straatkolken, het beheren van grachten, het aanleggen, exploiteren en onderhouden van pompstations en gemeentelijke zuiveringsinstallaties, en het uitbouwen van een volledige databank van het gemeentelijk rioleringsnet. “Ook hier zijn permanentiediensten opgezet. Een nieuwe uitdaging die sinds 2005 binnen Pidpa is uitgegroeid tot een succesformule in nauwe samenwerking met onze steden en gemeenten”, legt Verboven uit. Ten slotte biedt het bedrijf ook waterdiensten aan de industrie, zoals adviesverlening en wetenschappelijk en technologisch onderzoek. Industriële klanten kunnen bij Pidpa terecht voor specifieke vragen of water op hun maat: Pidpa kan zorgen voor proceswater geschikt voor industrieel gebruik en toepassingen. Het hele waterproductieproces en 'water in al zijn facetten' kan iedereen ontdekken in Hidrodoe, het water-doecentrum in Herentals. “Pidpa is, kortom, thuis in alle watermarkten”, stelt Verboven. “Daarvoor doen we een beroep op bijna 700 gemotiveerde medewerkers, die elke dag kwalitatief werk leveren op het terrein of vanuit de locaties in Antwerpen en Grobbendonk.”

Heel veelzijdige job

 “Als procestechnoloog geef ik advies en doe ik onderzoek op alle zuiveringsinstallaties die met drinkwater te maken hebben", zegt Koen Joris van de afdeling procestechnologie en waterkwaliteit. "Een groot luik daarvan is het optimaliseren van de processen. Ik moet enerzijds de waterkwaliteit verbeteren en anderzijds de hoeveelheid toevoegingstoffen verminderen. Ten slotte werk ik ook de ontwerpen uit van nieuwe zuiveringsinstallaties.”

“Onze dienst is ook betrokken bij de opstart van proceswaterinstallaties. Op dit moment bouwen we dergelijke installaties bij twee bedrijven in Oevel en Olen. Onze uitgebreide kennis rond biologisch-adsorptieve ontijzering passen we daar toe. Het is een heel veelzijdige job, op verschillende vlakken. Zo werk ik met verschillende technieken en op diverse locaties. Ik heb een vast bureau in Antwerpen, maar je zal me daar zeker niet dagelijks vinden. Als ze me opbellen om te zeggen dat er een probleem is met een installatie, ga ik ter plaatse bekijken hoe we dat moeten oplossen. Op die manier moet ik veel overleggen met de verschillende diensten en met andere bedrijven.”

“Na mijn studies werkte ik twee jaar aan een project rond ultrasone desinfectie. Dat had ook te maken met water. Later ben ik bij een bedrijf aan de slag gegaan, in de verwerking van aluminium. Daar ontdekte ik dat water en milieugerelateerde zaken me toch beter liggen en dat ik daar meer voeling mee heb. Toen ik zag dat ze bij Pidpa iemand zochten, heb ik meteen gesolliciteerd en daar heb ik allesbehalve spijt van. Ik heb veel kansen gekregen om me verder te ontwikkelen. Zo kon ik bijvoorbeeld een opleiding volgen in Nederland om me verder te specialiseren.”