Werken in de media: de clichés ontkracht

Vragen we aan Jan met de Pet in welke sector hij het liefst aan de slag wil, dan antwoordt hij keer op keer 'de media'. Wat maakt de sector zo aantrekkelijk? De hoge lonen, de glitter en de glamour, het rijke jobaanbod? Of dient dat beeld toch een beetje bijgestuurd? De voor- en nadelen op een rij.

De clichés: waarom is werken in de media zo verleidelijk?

- "Je ziet elke dag een handvol bekende Vlamingen voorbij passeren. Echt kei-interessant! Voor je het weet ben je zelf ook beroemd."
- "Voor al wie een beetje creativiteit aan de dag legt, liggen de jobs voor het grijpen. Zelfs zonder diploma kun je het makkelijk maken."
- "Je moet maar enkele uren per dag werken. Je schrijft je artikel uit of je verkoopt wat onzin op de radio of de tv en je kunt weer naar huis."
- "Je verdient makkelijk enkele duizenden euro's per maand. Na enkele jaren ben je binnen."

De realiteit: waarom dat beeld niet klopt?

- Weinig jobs, veel onzekerheid. In de top 10 van diploma's die moeilijk naar een job leiden scoren 'journalistiek' en 'audiovisuele technieken' traditioneel erg sterk. Het probleem: veel gegadigden voor weinig vacatures. De crisis heeft de sector bovendien helemaal door elkaar geschud, met flink wat ontslagen als gevolg. Nog opvallend, de media is de sector bij uitstek waar veel freelancers en interimkrachten werken.

- 9 to 5 bestaat niet. Mediabedrijven vragen flink wat flexibiliteit van hun werknemers. Een magazine dat de deur uit moet, een programma dat straks de ether in gaat...: deadlines zijn strak, strakker, strakst. Overuren horen er sowieso bij. Dat dat wel eens stress teweeg brengt, hoeft niet te verbazen. Wist je bijvoorbeeld dat journalisten meer kans maken op een burn-out dan andere werknemers?

- De lonen liggen lager dan gemiddeld. Dat leren de cijfers uit onze recentste Salarisenquête. Het gemiddelde brutomaandloon in België bedraagt 3.004 euro, voor de media ligt dat 2,24% lager. Of rond de 2.930 euro bruto. Pas afgestudeerden mogen rekenen op een startloon tussen 1.890 euro (bachelor) en 2.100 euro (master) bruto.

- Niet alleen glitter-en-glamourjobs. Voor al wie hoopt dag in dag uit BV's te spotten, hebben we slecht nieuws. Mediabedrijven worden voor het overgrote deel bevolkt door 'saaie en weinig glamoureuze' redacteurs, die elk artikel en elk programma tot in de puntjes voorbereiden en scenario's gedetailleerd uitschrijven. Zelfs reality-programma's zijn lang niet zo reality.