Werken bij een nutsbedrijf: innovatie boven bij Infrax

 

  • 1.500 medewerkers
  • 7 vacatures: ondere andere ingenieur materialen en methodes, projectleider, business procesanalist

Infrax is het enige netbedrijf in Vlaanderen dat vier leidinggebonden nutsvoorzieningen samen beheert. Het is verantwoordelijk voor de aanleg, het onderhoud, de verbetering en de uitbreiding van de netwerken voor elektriciteit, aardgas, kabeltelevisie en riolering. “Infrax is een bedrijf dat veel mogelijkheden biedt aan technische profielen”, vertelt Nico Vaes, Senior Advisor Recruitment & Selection. “Er beweegt de laatste jaren veel in de energiesector. Denk maar aan de komst van de slimme netten en meters. We zijn met zeer innovatieve materie bezig, waardoor de werkomgeving altijd boeiend blijft en onze medewerkers steeds opnieuw voor interessante uitdagingen komen te staan.”

Infrax is in heel Vlaanderen actief en kan daarom werk dicht bij huis aanbieden. Toch is het in sommige regio’s, zoals West-Vlaanderen en de Brusselse rand, moeilijker om voor een aantal vacante jobs de juiste profielen te vinden. Momenteel zijn er zeven openstaande vacatures. “We zijn een technisch bedrijf en hebben we heel wat technische ploegen aan het werk, maar daarnaast zijn er ook diverse administratieve diensten. We zetten in op efficiëntie en proberen zoveel mogelijk vacatures intern in te vullen. Pas wanneer dat niet lukt, gaan we extern zoeken", legt Nico Vaes uit.

“Dat betekent dat mensen binnen het bedrijf veel mogelijkheden hebben om eens een nieuwe uitdaging aan te gaan. Onze CEO, Frank Vanbrabant, legt in zijn beleid de nadruk op de klant en de medewerker. Hij vindt het heel belangrijk dat alle medewerkers goed gecoacht worden en kansen krijgen. Onze organisatie zet op het gebied van de ontplooiing en de tevredenheid van medewerkers in een snel tempo belangrijke stappen vooruit."

 

Fantastische uitdagingen voor ingenieurs

“De technologie achter het elektriciteitsnetwerk heeft mij altijd geïntrigeerd", vertelt Kristof Vliegen, ingenieur materialen en methodes. "Energie is bovendien een actueel thema. Er is elke dag wel ergens iets in het nieuws uit onze sector. Het elektriciteitsnetwerk wordt steeds intelligenter, en dat boeit mij. Het vraagt voortdurend inspanningen om ons netwerk aan te passen aan de behoeften van onze klanten. De lokale elektriciteitsproductie van zonnepanelen bijvoorbeeld, die willen we kunnen opvangen. De netten zijn daar destijds niet voor ontworpen en gebouwd. Ik vind het een ongelooflijk voorrecht om dat mee verder te kunnen ontwikkelen.”

“In onze sector komt veel samen: sterkstroom, ICT, telecommunicatie, elektronica, noem maar op. Allemaal puzzelstukken waarmee we als team oplossingen creëren. Tijdens mijn opleiding heb ik een multidisciplinaire kennis opgebouwd. Dat is een heel grote troef, ik zou het zelfs een vereiste noemen, om bij Infrax aan de slag te kunnen. Heel veel verschillende disciplines komen samen in mijn job. Onze taken en verantwoordelijkheden zijn soms redelijk complex. Als ingenieur krijg ik hier fantastische uitdagingen.”

“In de afdeling waar ik werk, introduceren en beheren we materialen en methodes voor onze primaire opdracht: elektriciteit tot bij onze klanten brengen. Hoe kunnen we blijven innoveren en vernieuwen? Daar zijn wij elke dag mee bezig. Enerzijds gaan we reactief in op stimulansen of vragen van onze collega’s. Maar we gaan ook bestaande infrastructuren verbeteren en nieuwe wegen inslaan. We volgen elke innovatie op de voet en passen nieuwe technieken toe. We voeren marktonderzoek als dat nodig is, diepen het wetgevend kader uit, maken technische analyses en maken conclusies. Die zijn altijd gebaseerd op zeer degelijk voorbereidend werk. We moeten niet alleen de theorie goed beheersen, maar onze ideeën ook implementeren. De theoretische ontwikkeling is belangrijk, maar de technici in het veld moeten dat ook kunnen toepassen. Materialen moeten gebruiksvriendelijk zijn en onderhouden kunnen worden. Een idee dat op papier goed lijkt, kan in de praktijk een ander resultaat geven."