Wat verwachten studenten van hun eerste loon?

Maandag ging het nieuwe academiejaar van start. 1.600 euro netto per maand, zoveel verwachten studenten van hun eerste loon. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vlerick Management School. Wij peilden bij 4 studenten naar hun loonsverwachtingen.

Gemiddelde startloon

De gemiddelde startlonen liggen vandaag rond de 2.100 à 2.200 euro bruto. Netto komt dit neer op ongeveer 1.500 euro.

Loonverwachting: 1.400 euro netto

asset/30696

Naam: Ruben Van Belle
Leeftijd: 23
Studies: Japanologie K.U.Leuven
Status: Werkzoekend

Ik ben al twee maanden actief werkzoekend. Ik schreef heel wat brieven, maar door een medisch probleem moest ik afhaken voor enkele jobs. Natuurlijk zou ik het liefst een baan vinden waarvoor ik mijn diploma kan gebruiken. Heel wat Japanologen komen in een Japans bedrijf terecht. Toyota is bijvoorbeeld een grote werkgever. Andere mogelijkheden zijn de journalistiek. Ik heb een voorliefde voor Japanse politiek en politiek in het algemeen.”

“In ieder geval ben ik van plan ook jobs die buiten mijn diploma liggen aan te nemen. Stel dat ik kan beginnen als administratieve bediende bij een bank: daar krijg je een opleiding, je doet ervaring op. Als er dan zes maanden later een functie vrijkomt bij een Japanse bank, heb ik alvast een streepje voor."

"Wat het loon betreft, doe ik niet moelijk. Ervaring opdoen komt nu op de eerste plaats. Van andere mensen hoorde ik dat 2.000 euro bruto of 1.300 tot 1.400 euro netto een normaal startersloon is voor een master: voor mij is dat prima.”

Loonverwachting: 2.300 euro bruto

asset/30697

Naam: Rafaël Vandaele
Leeftijd: 23
Studies: Industriële wetenschappen ICT, GroupT
Status: Net afgestudeerd

“Ik ben niet van plan onmiddellijk te beginnen solliciteren: eerst wil ik alles op een rijtje zetten. Van ingenieurs die vorig jaar afstudeerden, hoor ik niet zo’n positieve verhalen. De tijden dat we al een job hadden voor we afstudeerden, lijken voorbij. Maar ik wil me daar niet druk in maken. Ik zoek trouwens eerder een commerciële functie dan een job als ingenieur. Ik hoop mijn voordeel te kunnen doen met het feit dat ik voor de richting ict koos.”

“Een commerciële functie betekent ook meestal variabele verloning: ik weet dus niet goed hoeveel ik moet vragen. Liefst zou ik starten met een vast loon en pas na een tijd, als ik me wat zekerder voel, met een bonussysteem werken. Toch is het loon voor mij momenteel niet zo belangrijk. De doorgroeimogelijkheden in het bedrijf vind ik doorslaggevend. In de krant las ik dat 2.300 euro bruto een normaal basisloon is voor ingenieurs, maar ik zou zelfs niet weten hoeveel dat netto is. De eerste drie jaren wil ik me niet focussen op het salaris. Ook voor de rest ben ik niet veeleisend, al heb ik geen zin om naar de andere kant van het land te rijden.”

Loonverwachting: minstens 1.700 euro netto

asset/30698

Naam: Koen Debooser
Leeftijd: 22
Studies: Master communicatiewetenschappen, master TEW, KU Leuven
Status: Laatstejaars

“Een loonsverwachting noemen, vind ik een lastige kwestie. Natuurlijk wil je niet te veel vragen, maar ik vind dat je toch ook niet mag vergeten dat studeren geld kost. Dat mag wel in het loon gecompenseerd worden. Ik had ook vier jaar geleden kunnen beginnen werken. Daarom zou ik netto toch niet minder dan 1.700 euro willen verdienen. Dat is niet weinig, maar ik heb ook al hogere bedragen horen vallen. Sommigen kiezen voor extralegale voordelen of een bedrijfswagen, maar daar hecht ik minder aan: een auto is milieuvervuilend. Ik verkies dus een hoger nettobedrag.”

“Toch is het loon voor mij niet doorslaggevend. Een belangrijk punt voor mij is hoe het bedrijf presteert op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hoe men omgaat met werknemers en het cliënteel, bijvoorbeeld. Ik vind het belangrijk dat er rekening gehouden wordt met de eisen van de werknemers. En ook het ecologische aspect vind ik zeer belangrijk.

Pas afgestudeerd? Kijk dan zeker eens op de Start to work website van Vacature. Je vindt er jobs, carrièretips, wedstrijden, ...

Tekst: Ann Lemaître - Foto's: Griet Dekoninck