Wat omvat de job van een vormingswerker seksualiteit precies?

Bart Vandenbussche
  • Leeftijd: 27
  • Woonplaats: Gent
  • Functie: 15 uur vormingswerker relaties en seksualiteit bij Zin-d'erin(g) vzw en 15 uur educatief medewerker bij Jeugd en Seksualiteit vzw
  • Opleiding: master agogische wetenschappen aan de VUB, aangevuld met een leraaropleiding
  • In dienst sinds: 2011 bij Zin-d'erin(g) en 2013 bij Jeugd en Seksualiteit
  • Loon: 1.000 à 1.100 euro netto voor in totaal een 4/5 job

Relaties en seksualiteit zijn vaak gevoelige onderwerpen voor jongeren. Hoewel ze er sterk mee bezig zijn en deze thema’s niemand onberoerd laten, weet lang niet iedereen hoe alles precies in elkaar zit en hoe ze moeten omgaan met de vaak overweldigende gevoelens die er meestal bij komen kijken. Bart Vandenbussche begeleidt tijdens zogenaamde relationeel-seksuele vormingsdagen groepen scholieren en geeft antwoorden op de vragen waar zij mee worstelen.

Bart Vandenbussche: “Ik combineer eigenlijk twee jobs bij twee vzw’s die onder de noemer ‘Jong & Van Zin’ nu al intensief samenwerken en tegen eind dit jaar, samen met nog een derde vzw, In Petto, volledig gefusioneerd zullen zijn.

Hoe ben je in deze functies terechtgekomen?

“Ik heb al behoorlijk veel verschillende jobs gedaan, aangezien ik na mijn studies vooral tijdelijke contracten kreeg aangeboden. Ik ben begonnen als opvoeder bij jongeren met gedrags- en emotionele stoornissen, heb een tijdje als leraar gewerkt en ben tijdens de weekends ook begonnen als begeleider van een persoon met een handicap. Mijn job bij Zin-d'erin(g) heb ik eerst voltijds gedaan en daarna gecombineerd met een functie bij het Beroepenhuis. Nu combineer ik hem dus met een job als educatief medewerker, waarbij ik ondersteuning biedt aan andere vormingswerkers.”

Wat omvat je taak bij Zin-d'erin(g) precies?

“Scholen kunnen bij onze organisatie aankloppen voor een vorming van één, twee of drie dagen of zelfs halve dagen. We gaan dan langs op de school of ontvangen de jongeren in een centrum, waar we ze intensief begeleiden. De vorming is steeds op maat: de schooldirectie kan dus zelf kiezen rond welke thema’s we specifiek gaan werken. Dat kan bijvoorbeeld de biologische kant van de zaak zijn, soa’s en voorbehoedsmiddelen, maar ook weerbaarheid of internet en seksualiteit …”

“We brengen de thema’s altijd aan via speltechnieken. Vaak komt daar dan heel wat reactie op en voeren we daarna een groepsgesprek. Om de technische aspecten toe te lichten beschikken we over verschillende tools, zoals een laken met daarop een afbeelding van een naakte man en vrouw waar de leerlingen de delen op kunnen aanduiden. Op zo’n vorming willen we vooral meegeven dat seksualiteit iets leuks is en dat experimenteren zeker normaal is.  We leggen ook uit hoe de jongeren het op een positieve en veilige manier kunnen beleven.”

Hoe ziet een doorsnee werkweek eruit?

“Maandag en dinsdag zijn meestal voorbehouden voor mijn werk bij Jeugd en Seksualiteit, wat eigenlijk een kantoorjob is, al zit ik door de vergaderingen en de vormingen die ik volg nauwelijks aan mijn bureau. Donderdag en vrijdag ga ik meestal op verplaatsing voor Zin-d'erin(g). Het gebeurt ook wel eens dat ik moet schuiven met mijn dagen, maar dat is geen groot probleem, want de twee vzw’s werken nu al nauw samen en zitten in hetzelfde gebouw.”

“Als ik vorming geef op een tweedaagse, dan blijf ik ook op locatie overnachten. Na een dag vorming geven verzorgen we namelijk nog een avondprogramma en dan is het wel gemakkelijk dat we op de locatie zelf kunnen overnachten. Voor een ganse dag krijgen we dan een bepaald aantal uren betaald, maar voor de overnachting worden we niet extra betaald.”

Welke vaardigheden komen er kijken bij dit soort werk?

“Je moet grote voeling hebben met de leefwereld van jongeren en kunnen omgaan met groepen. Dat betekent niet alleen dat je ze onder controle kan houden, maar bijvoorbeeld ook dat je aandacht hebt voor de stilleren van de groep, dat je kan inschatten waar een groep nood aan heeft en dat je hen kan enthousiasmeren. Bovendien moet je weten hoe je zaken duidelijk kan uitleggen, terwijl je tegelijk interactief genoeg blijft om de jongeren te boeien. Het gaat verder dan gewoon lesgeven in een klas.”

“Omdat ik weleens moet schuiven met dagen en vaak overnacht op locatie is flexibiliteit ook erg belangrijk. Dit werk is echt moeilijk met een gezinsleven te combineren. Ik ken dan ook weinig collega’s die kinderen hebben.”

Wat is de ideale voorbereiding op dit werk?

“Iedereen die voeling heeft met vormingswerk en met de leefwereld van jongeren komt eigenlijk in aanmerking. Ik volgde agogische wetenschappen en was actief in het jeugdwerk, wat zeker een goede basis is. Ik heb ook collega’s die seksuologie gestudeerd hebben. Inhoudelijk hebben zij dan al een streepje voor, maar ze moeten dan zeker ook weten hoe ze voor een groep moeten staan. Het inhoudelijke aspect kan je leren tijdens onze interne opleidingen, maar weten hoe je vlot kan omgaan met jongeren, dat moet al in je zitten.”

Wat trok je aan in deze job?

“Ik hou zowel van het interactieve aspect van de job als van het onderwerp. Het is echt iets waar jongeren sterk mee bezig zijn. Ik merk dat ook aan de vele leuke reacties die ik krijg na afloop van een vorming.”