Wat doet een account manager bij Vacature precies?

Naam: Jeroen Costermans

Leeftijd: 29

Functie: Account Manager Interactive voor Vacature.com

Opleiding: bachelor in bedrijfsbeheer, optie marketing

In dienst sinds: mei 2010

Vacature.com staat bekend als een site waarop duizenden jobadvertenties te vinden zijn. Maar wie neemt contact op met de bedrijven en instellingen achter al die advertenties? Wie overtuigt hen om voor hun rekruteringen met Vacture in zee te gaan? Dat is een taak voor account manager Jeroen Costermans en zijn collega’s.

Jeroen, hoe ben jij bij Vacature terechtgekomen?

“Ik heb eerst vier jaar voor Regiojobs gewerkt. Dat is een jobsite en rekruteringsrubriek van de Persgroep die zich regionaal profileert en vooral gericht is op de ‘lagere’ jobprofielen. Ik was er voornamelijk bezig met print, maar omdat ik eigenlijk meer interesse had in internet en omdat ik bij een ‘leading’ bedrijf wou werken heb ik dan de overstap gemaakt naar Vacature, waar ik kon beginnen in het online team.”

Wat omvat je taak hier precies?

“Als account manager ben ik verantwoordelijk voor het afsluiten van jaarcontracten. Dat betekent dus zowel prospecteren, dat is nieuwe klanten aantrekken, als bestaande klantenrelaties onderhouden. Met bestaande klanten houd ik evaluatiegesprekken om na te gaan of alles wel naar wens verloopt. Ik denk ook met hen mee om ondersteuning te bieden als zij bijvoorbeeld grote rekruteringscampagnes willen uitwerken.”

“We hebben verschillende diensten die we onze klanten kunnen aanbieden: uiteraard kunnen zij jobs op onze site posten, maar wij kunnen hen ook toegang geven tot onze uitgebreide database van jobprofielen om hen zelf een geschikte kandidaat te laten zoeken. Daarnaast hebben we ook oplossingen voor bedrijven die aan ‘employer branding’ willen doen: zij kunnen zich als werkgever bijvoorbeeld profileren door banners of blogs op onze site.”

Welke vaardigheden zijn er belangrijk voor deze job?

“Ik denk dat goed kunnen luisteren de belangrijkste vaardigheid is voor elke verkoper. Je moet je namelijk perfect kunnen inleven in de noden van de klant. Vervolgens moet je vanuit een commerciële ingesteldheid kunnen nagaan welke producten en diensten uit je aanbod het best aansluiten bij die noden.”

“Daarnaast moet je natuurlijk ook stressbestendig zijn, zelfstandig kunnen werken en moet je kunnen omgaan met targets.”

Wat zijn de voordelen van deze job?

“Je krijgt vooral veel vrijheid en mag je klantenportefeuille beheren zoals je dat zelf wil. Als jouw aanpak werkt, dan zal er nooit iemand commentaar op geven.”

Met wie werk je zoal samen?

“Ik zit in een team van vijf account managers, één sales manager en twee mensen die voor de klantenondersteuning instaan. Elke account manager heeft zijn eigen regionale klantenportefeuille. Zelf ben ik bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het gebied Vlaams Brabant en Brussel. Uiteraard wissel ik met mijn collega-account managers regelmatig van gedachten over de verkoop.”

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?

“Op een ideale werkdag heb ik bijvoorbeeld om 9u30 een eerste afspraak bij een prospect of bij een bestaande klant. Ter plekke geef ik dan uitleg over onze diensten of voer ik een evaluatiegesprek om het resultaat van een bepaalde campagne te bespreken. Op een goeie dag kan ik ongeveer vier dergelijke afspraken inplannen.”

Ga je dan elke dag de baan op?

“Per week doe ik meestal drie dagen aan veldwerk en de overige twee dagen zit ik op kantoor in Brussel, waar ik vooral dossiers opvolg en overleg pleeg met collega’s.”

Hoe kan iemand account manager worden?

“Ik denk dat een economische richting de beste voorbereiding vormt, maar ‘verkopen’ moet ook wel in je zitten. Ik heb marketing gestudeerd en uiteindelijk leer je daar wel hoe je promotie moet maken voor producten of diensten en hoe je daarover moet communiceren.”

“Uiteindelijk is het belangrijk om durf te hebben: je moet durven prospecteren, durven klanten opbellen en durven je diensten aanbieden. Als je dat soort lef hebt, kan account manager zelfs een job zijn voor een schoolverlater.”

Solliciteer hier voor de functie van Account Manager bij Vacature!