Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Warschau, de stad waar de crisis geen vat op had

Warschau groeit als kool, maar het beste moet nog komen. De Poolse hoofdstad wordt steeds meer een internationaal dienstencentrum. Buitenlandse investeerders zien Warschau ook als springplank naar Oost-Europa. En Belgische bedrijven springen mee op de kar. Getuige daarvan deze fotoreportage.

asset/28498

Zelfs onder een sneeuwtapijt van 20 cm valt het verkeer in Warschau niet stil. Pas onder de -15 graden denken de bouwvakkers aan stoppen met werken. En vanaf -20 noemt een Pool het echt koud.

asset/28497

Polen blijft een van de kernlanden waar KBC zich op blijft richten. De nieuwe strategie die de EU de Vlaamse bank oplegde, heeft daar weinig aan veranderd. “De groep is zeer tevreden met deze investeringen”, zegt John Hollows, ceo van de business unit Central & Eastern Europe. “Wij blijven geloven in de groeikansen van het land. Allereerst verwachten economen dat de Poolse groei die van West-Europa zal overtreffen. Maar daarboven zal de verkoop van financiële producten zoals verzekeringen en spaarformules sneller toenemen dan de groei van de economie.”

asset/28493

“Onze jonge mensen zijn hier heel ongeduldig”, stelt Anna Wicha vast. Zij is algemeen directeur van Adecco Polska, goed voor 200 vaste medewerkers en 9.000 interimkrachten. “Vele sollicitanten stappen hier binnen, tonen een mooi diploma en stellen dan heel hoge looneisen. Zij hebben nog veertig jaar de tijd om ergens baas te worden! Ik tracht hen tijdens het interview op te voeden en vertel hen dat ik tien jaar geleden als gewone interimconsulent startte.”

asset/28494

De Polen maken graag een familie-uitstap van hun bezoek aan de supermarkt. Dat doen ze liefst op zondag, na de mis. Buitenkomen met een volgeladen winkelwagentje wordt hier als een teken van welstand gezien. Intussen telt Warschau een vijftiental shoppingcentra die de Belgische bezoeker met verstomming slaan: reusachtig, met een enorm aanbod. Het is er aangenaam winkelen.

asset/28496

Bruno Lambrecht begon in 2000 als projectleider in Warschau. Vandaag is hij algemeen directeur van CFE Polska: “We bouwen vooral voor West-Europese investeerders. Tot voor de crisis kregen we héél veel opdrachten. Maar die zijn abrupt verminderd. Toch geloof ik heel sterk in een herstel. Ook onze buitenlandse klanten geloven dat Polen opnieuw zal groeien. Maar voorlopig kijken ze even de kat uit de boom.”

asset/28499

Volgens de marketingspecialist Wally Olins plakt de slogan ‘creatieve spanning’ (‘creative tension’) perfect op Polen. Zet je twee Polen samen, heb je direct drie verschillende politieke partijen en zware discussies. Oliver Murphy (Deloitte) noemt de Polen de Italianen van Oost-Europa: “Poolse jongeren durven out of the box te dromen en er dan voor gaan.”

asset/28495

Het Vlaamse Blyweert Aluminium investeert 10 miljoen euro in een hypermoderne poederlakkerij in de buurt van Warschau. De EU draagt 4,5 miljoen euro bij. “We hadden eerst een kleinere fabriek in ons hoofd, maar toen we beseften dat de EU onze investering zwaar zou steunen, kozen we voor een ambitieuzere aanpak”, lacht Mark Donvil. Hij trekt het project van Blyweert Aluminium langs de commerciële kant. 

Tekst: Erik Verreet - Foto: Jonas Lampes

Bekijk ook de fotoreportage uit Stockholm en Praag.