Waarom is SAS Institute een Beste Werkgever?

Vorige week nodigde SAS zijn klanten uit in de Brusselse Bozar voor een avond met Gabriël Rios, Jef Neve en percussionist Kobe Proesmans. “Alle werknemers mochten mee”, zegt Els Brusselmans, hr-manager van SAS Institute Belgium, dat vorig jaar nummer op nummer twee prijkte bij de verkiezing van Beste Werkgever en dit jaar de eerste plaats wegkaapt bij bedrijven onder de 500 werknemers.

Geen ontslagen ondanks crisis

Toch was 2009 een moeilijk jaar. “Tot het einde van het jaar hebben we moeten vechten om onze doelstellingen te halen. Eind december hebben we nog enkele grote contracten binnengerijfd. De groeidoelstelling voor 2009 voor de ‘total software revenue’ lag op 6,5%, dat is de verkoop van nieuwe licenties en de verlengingen of ‘renewals’ van licenties. Uiteindelijk hebben we hierop 7,5% gerealiseerd. Onze mensen zijn echt wel gemotiveerd. Dat kan alleen maar door de interne communicatie positief te houden”, zegt Els Brusselmans.

Concreet: SAS raakte niet aan de salarissen en ook niet aan de jobs. “We hebben de negatieve indexering niet toegepast. Omdat ons resultaat goed was, krijgen we een goede bonus. Sommigen ontvingen zelfs een loonsverhoging door hun sterke prestaties. En ook voor dit jaar is er een budget voor salarisverhogingen.”

“Voor 2010 maak ik eenzelfde belofte als in 2009: geen ontslagen bij SAS”, verklaarde Jim Goodnight zopas. Hij is ceo én hoofdeigenaar van SAS. Els Brusselmans: “Dergelijke boodschappen zijn heel belangrijk: ze brengen rust in de organisatie.”

Elk jaar 10 dagen opleiding voor iedereen

Essentieel voor Brusselmans is dat de onderneming consequent doet wat ze zegt: “We besteden veel aandacht aan het uitzoeken wat onze mensen motiveert. Aan  alle medewerkers hebben we een uitgebreide training gegeven: ‘Drive your talents’. Ze zochten naar hun talenten en naar wat hun energie geeft. Indien onze medewerkers vinden dat hun managers verkeerd bezig zijn met hun talenten, maken we dat zo ook bespreekbaar. Dat zorgt voor enorm veel energie in de organisatie.”

SAS bewoont een echt kasteel in Tervuren.  “Kinderopvang is daar niet voorzien, maar we hebben wel goede afspraken met de gemeente Tervuren. Tijdens de vakanties mogen de kinderen van de werknemers naar de gemeentelijke speelpleinwerking”, aldus Els Brusselmans.

SAS voorziet ook tien dagen per jaar opleiding voor elke werknemer. “Onze software is complex. Onze verkoopsmensen moeten die op alle niveaus met hun klanten kunnen bespreken. Per consulent gaan we uit van 165 factureerbare dagen. Dat is weinig vergeleken met de concurrentie. De andere dagen moeten ze besteden aan opleiding en het contact met de organisatie. De vele initiatieven die wij nemen moet je beschouwen als evenveel schouderklopjes voor onze mensen.”