Waak over het welzijn en de veiligheid van werknemers met deze jobs

Wat doet een preventieadviseur?

We hebben allemaal wel al eens gehoord van een preventieadviseur, dit is trouwens een wettelijk verplichte functie in alle Belgische ondernemingen. Maar wat doet zo iemand nu eigenlijk?

 

Welzijn op het werk

Een preventieadviseur geeft raad over alle zaken die te maken hebben met welzijn op het werk, hij of zij helpt de werkgever en de werknemers bij de toepassing van de welzijnswet. Een preventieadviseur kan aan de slag in beleidsdomeinen als veiligheid op het werk, psychosociale belasting veroorzaakt door het werk, bedrijfshygiëne, ergonomie, arbeidsgeneeskunde en verfraaiing van de werkplaatsen.

 

Word jij binnen jouw bedrijf preventieadviseur, dan zorg je ervoor dat acties worden uitgevoerd en volg je ze op. Je leidt en begeleidt teams, en soms onderhandel en beheer je het budget van de dienst.

 

De preventieadviseur staat op de loonlijst van het bedrijf en bekleedt een staffunctie, hij/zij voert zijn/haar opdracht volledig onafhankelijk uit en kan dus geen werkgevers- of personeelsafgevaardigde zijn.

 

In bedrijven met minder dan 20 werknemers mag de werkgever de functie van preventieadviseur uitoefenen.

 

Wat studeren?

Welke studierichting of opleiding moet je volgen om preventieadviseur te worden? Er zijn vele mogelijkheden, zo blijkt. Een professionele bachelor Integrale veiligheid is een optie, net als een professionele bachelor Sociaal werk (Personeelswerk). Op hetzelfde studieniveau kun je gaan voor Toegepaste psychologie (Arbeids- en organisatiepsychologie). In de academische richtingen zijn Geneeskunde, Milieu- en Preventiemanagement en Psychologie geschikte instaprichtingen. Ook een postgraduaat Preventieadviseur niveau 1 of een hogere beroepsopleiding Assistant in de psychologie komen in aamerking.

 

Preventieadviseurs zijn verplicht om een aanvullende vorming te volgen als zij belast worden met de leiding van een Interne of Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk. Ze moeten ook jaarlijks bijscholing volgen om op de hoogte te blijven van de wijzigingen van wetten en reglementen in verband met het welzijn.

 

Lijkt het je wel wat, preventieadviseur worden? Vind hier de openstaande vacatures