Vreemdste job ter wereld: wasser van koninklijke handen

Spijtig nieuws: Peter Houison Craufurd, de man met de vreemste job ter wereld, is overleden op de respectabele leeftijd van 82 jaar. Er is nu dus een vacature voor zijn functie: handenwasser van de Engelse Koninklijke familie.

Job van vader op zoon

Craufurd was de 28ste eigenaar van het kasteel van Craufurdland, in Schotland. Het was een van zijn verre voorvaderen die in de 16de eeuw de job kreeg, nadat hij een rover die de Schotse koning James V wilde aanvallen op de vlucht deed slaan. Om hem te bedanken heeft de koning hem toen een boerderij aangeboden. In ruil moest zijn familie steeds klaar staan om de handen van Zijne Majesteit te wassen met zeep en af te drogen.

Voor de ceremonie van het handenwassen zijn er drie personen nodig. Op driejarige leeftijd had Peter Houison Craufurd al de handen van koning Georges VI gewassen. De handen van koningin Elisabeth II heeft hij uiteindelijk maar één keer gewassen: in 1952, één jaar na haar troonsbestijging.  Eén keer per jaar moest zijn vader officieel aanbieden om de handen van de koningin te wassen, maar daar werd slechts zelden op ingegaan.

Zilveren kruik

Later kreeg Houison Craufurd van de entourage van de koningin te horen dat één keer de handen van Elisabeth II wassen kon volstaan en dat hij zou moeten wachten tot de kroning van Prins Charles totdat er nog eens een beroep op zijn diensten gedaan zou worden.

Niettemin moest Houison Craufurd altijd een zilveren kruik, een kom en een zilveren dienblad met daarop een linnen handdoek bij zich hebben.

Het lijdt geen twijfel dat de zoon van de overledene nu de job van Koninklijk handenwasser op zich zal nemen. De toekomst zal uitwijzen hoeveel keer hij aan zijn verplichtingen zal moeten voldoen.