Vreemde job: hand- en voetmodel

“Ik moet nooit op commando geforceerd glimlachen.”

Velen dromen ervan om fotomodel te worden, maar slechts weinigen weten dat het eigenlijk kan volstaan om over één of twee welgevormde lichaamsdelen te beschikken om deze droom waar te maken.

Leen (37) biedt via het Gentse bureau People Choice haar diensten aan als hand- en voetmodel. Een niet alledaagse job …

Wat zijn de vereisten om hand- en voetmodel te worden?

"Het volstaat eigenlijk om mooie handen en voeten hebben. Dat is wel vrij zeldzaam: weinig mensen hebben slanke handen met mooie natuurlijke nagels en mooie voeten komen nog minder voor. Ikzelf heb bijvoorbeeld lange, rechte tenen en dat is iets wat modellenbureaus erg op prijs stellen."

Hoe bent u ertoe gekomen om dit soort werk te gaan doen?

"Vroeger was ik stewardess en kreeg ik bijna dagelijks complimentjes over mijn mooie handen. Mijn man vond dat ik daarmee iets moest gaan doen en omdat ik gehoord had dat men soms ‘stand-ins’ zoekt voor bepaalde lichaamsdelen ben ik naar een modellenbureau gestapt. Toen ze mijn handen en voeten zagen kon ik meteen beginnen."

Voor welk soort opdrachten wordt u zoal gevraagd?

"Meestal gaat het om foto’s voor printadvertenties of voor reclamefolders. Video-opnames komen ook voor, maar veel minder. Ik heb al voor heel diverse merken gewerkt, van Côte d’Or en Devos Lemmens over Vileda tot Blendamed, een middel om tanden te bleachen. In de meeste gevallen gaat het om kook- of schoonmaakproducten, maar soms show ik ook juwelen of nog andere zaken."

"Als voetmodel heb ik onder meer al gewerkt voor schoenwinkelketen Brantano en voor Brico. Voor hen moest ik met blote voeten op een houten vloer staan. Het belangrijkste in al mijn werk is dat ik de producten zo natuurlijk mogelijk presenteer."

Wat zijn de voordelen van uw job?

"Ik vind het heel sociaal, want je komt met veel verschillende mensen in contact: fotografen, stylisten … Op den duur kan je met hen echt een band opbouwen. Voorts vind ik het ook aangenaam dat ik mijn uren zelf wat kan regelen; hand- en voetmodel zijn is echt geen 9-to-5-job. De fotografen zijn meestal behoorlijk flexibel en passen zich aan mij aan."

"Nog een voordeel is dat ik nooit op commando geforceerd moet glimlachen aangezien altijd enkel mijn handen of voeten in beeld komen."

"En ten slotte haal ik ook veel voldoening uit het eindresultaat van een fotosessie. Zo vraag ik altijd wanneer de advertentie of de folder zal verschijnen en bekijk ik dan graag het afgewerkte product."

Vindt u het niet jammer dat u, in tegenstelling tot ‘gewone’ modellen niet herkend wordt op straat?

"Nee, zeker niet. Ik vind dat eigenlijk een voordeel, want ik loop niet zo graag in de kijker. Al gebeurt het soms wel dat mensen die mij echt goed kennen mij op een advertentie herkennen aan mijn handen of mijn voeten. 'Was jij dat op die foto?' Ja, die vraag krijg ik wel af en toe."