Vijf creatieve beroepen waarmee je ook je brood verdient

Artiesten en creatievelingen verdienen het zout op hun patatten niet. Een populaire misvatting, want heel wat creatieve profielen zijn fel gegeerd en de lonen zijn vaak scherp. Hier zijn vijf creatieve beroepen waarmee je wel je boterham kunt verdienen.

 

1. Grafisch ontwerper

Met minimaal een bachelor in een grafische opleiding kun je aan de slag bij marketing- en reclamebureaus, drukkerijen en uitgeverijen, of als freelancer voor verschillende opdrachtgevers. Je verzorgt de lay-out van brochures, affiches, verpakkingen of boekomslagen, ontwerpt websites en creëert huisstijlen en beeldmerken. Zin om labels te ontwerpen voor een van de toonaangevende supermarkten van het land? Dan is deze vacature misschien wel iets voor jou.

 

2. Copywriter

Grafisch ontwerpers werken vaak samen met copywriters. Met je onberispelijk taalgevoel en je vlotte pen schrijf je zakelijke en commerciële, wervende teksten voor websites, folders, brochures, mailings, nieuwsbrieven, personeelsbladen of advertenties. Je specialiseert je meestal in een vakgebied.  Hou je van techniek, klik dan hier.

 

3. Journalist of redacteur

Wil je je schrijftalent eerder inzetten voor informatieverstrekking, dan is dit de richting voor jou. Zin om ervoor te zorgen dat de files sneller opgelost worden? Dan kun je aan de slag als verkeersredacteur bij Touring Mobilis. Woon je in de Zuiderkempen? Het Laatste Nieuws zoekt een freelance journalist.

 

4. Interieurarchitect

Als master in de interieurarchitectuur geef je vorm en kleur aan onze leefomgeving. Je kunt aan de slag in de private en de publieke sector en ontwerpt smaakvolle en praktische woon- en werkruimtes. Hebben Illustrator en Indesign voor jou geen geheimen en wil je je storten op de vormgeving van beursstanden, dan kun je hier terecht.

 

5. Marketing Manager

Business en creativiteit hoeven elkaar niet uit te sluiten. Integendeel. Een marketing manager bepaalt de koers van een bedrijf. Jouw creatieve ideeën moeten de verkoop van producten of diensten bevorderen. Als je daarin slaagt,  zal dat jou geen windeieren leggen. Zegt het je wel iets om de fabrikant van de wonderbra wat extra ondersteuning te geven? Dan vind je hier misschien je droomjob.

 

Bekijk hier alle creatieve beroepen.