Treinbestuurder bij de NMBS: "Een uitzonderlijk beroep, een beetje zoals een F1-piloot"

Naam: Pascal Delflache

Leeftijd: 43 jaar

Functie: Treinbestuurder

Bedrijf: NMBS

Opleiding: diploma secundair onderwijs, met optie in de boekhouden en bedrijfsbeheer

Aantal jaren bij NMBS: 10 jaar

Salaris: Het salaris bestaat uit 2 delen: één vast gedeelte van 3.000 euro bruto (bedrag na een anciënniteit van 12 tot 15 jaar, voor een starter is het vaste startbedrag 2.300 euro bruto) + premies (voor nacht- en weekendwerk, het aantal lijnen en type locomotieven waarvoor je een opleiding hebt gevolgd) die maandelijks 400 tot 500 euro bruto opleveren + gratis openbaar vervoer voor partner en kinderen + maaltijdcheques

Wat schuilt er achter bepaalde functietitels? Deze week nemen we de job van treinbestuurder onder de loep. Pascal Delflache, al 10 jaar treinbestuurder van dienst, geeft ons tekst en uitleg.

Waaruit bestaan je dagelijkse taken?

Mijn werk bestaat voor het grootste deel uit het veilig besturen van de treinen. Ik werk dagelijks zo’n 8 à 9 uur en mijn dag begint met het overlopen van de praktische info van die dag: overlopen van de aanpassingen van het reglement of de lijnen waarop we die dag zullen sporen.

Daarna ga ik na of al het materiaal op de trein voor 100% operationeel is. Als een trein niet in staat is te rijden, moet de regulator een andere trein toewijzen aan de bestuurder. Dat kan soms zorgen voor lichte vertragingen, want het neemt toch wat tijd in beslag om een trein klaar te stomen voor gebruik.

Aan het einde van een dienst is het de bedoeling dat we de treinen ‘afsluiten’. We parkeren ze volgens de procedures in het depot en kijken nog eens alle systemen na.

Hoe word je treinbestuurder?

Treinbestuurder worden was voor mij een kinderdroom die ik na een tijdje heb laten varen omdat het me destijds onmogelijk leek. Na mijn studies heb ik 12 jaar in de privésector gewerkt. 10 jaar geleden hoorde ik toevallig dat de NMBS op zoek was naar bestuurders en heb ik de stap gewaagd. Ik heb de verschillende testen en examens afgelegd om bestuurder te worden.

Om aangeworven te worden, heb je met een diploma secundair onderwijs genoeg. Al de rest word je aangeleerd tijdens de opleiding van de NMBS. Mijn opleiding duurde ongeveer 2 jaar. De volledige opleiding is namelijk opgedeeld in verschillende fases. Na ieder onderdeel moet je een examen afleggen. Heb je de eerste fase afgelegd, dan mag je verder in het opleidingsprogramma. Slaag je niet, dan val je af. Na de tweede fase krijg je een eerste brevet als bestuurder. Met dit brevet mag je enkel manoeuvres van de trein doen, zoals bijvoorbeeld een ontkoppeling. Je bent dan nog niet verantwoordelijk voor de passagiers. Na onderdeel 2 stap je over naar onderdeel 3. Slaag je daarvoor, dan word je lijnbestuurder en ben je vanaf dan ook verantwoordelijk voor de passagiers.

Deze opleiding is een basisopleiding, geldig voor één enkele lijn en één type van locomotief. Daarom krijgen we premies als we bijkomende opleidingen volgen.

Om de drie jaar moeten conducteurs ook een examen afleggen om hun brevet te vernieuwen. Je krijgt ook geregeld de kans om training te volgen.

Wat vind je positief aan de job?

Het is een zeer dankbaar beroep met veel verantwoordelijkheden. Zelf vind ik het een uitzonderlijk beroep, een beetje zoals een F1-piloot. Het is ook een zeer gevarieerd beroep en je komt op zeer verschillende plaatsen in België.

En ook de flexibele uurroosters vind ik interessant. Soms heb ik doorheen de week vrij, en heb ik op die dag de tijd om me bezig te houden met boodschappen of paperassen.

Wat vind je minder positief aan de job?

Er is natuurlijk ook een keerzijde aan de medaille: flexibele uurroosters zijn heel handig, maar soms ook wel zwaar. Het is niet altijd gemakkelijk om om twee uur ’s nachts op te staan om naar het werk te vertrekken. Of omgekeerd, sommige diensten duren tot 2 uur ’s nachts. Ook weekendwerk hoort er geregeld bij.

Je moet ook altijd zeer alert zijn en je mag nooit je aandacht verliezen.

Vertragingen, ongevallen, … de NMBS krijgt regelmatig kritiek over zich heen. Wat denk jij daarvan?

Het is natuurlijk niet aangenaam om al die verwijten en kritieken te moeten slikken. Er zijn natuurlijk vertragingen, daar kan je niet omheen. Maar incidenten gebeuren op ieder werk. Het is ook zo dat wij niet altijd verantwoordelijk zijn hiervoor. Soms liggen de zaken buiten onze macht om: een technisch probleem, een boom die op de sporen valt, …

In ieder geval doen wij altijd al het mogelijke om problemen te voorkomen en te verhelpen.

Aan welke vereisten moet je voldoen om dit werk te doen?

Je moet zeer zelfstandig zijn: als je niet bekwaam bent om alleen te werken, moet je er zeker niet aan beginnen. Je moet ook discipline aan de dag leggen om alle nieuwigheden bij te houden en op te volgen.

Je hebt best ook een basiskennis van de andere landstaal. Technische termen moet je in beide talen kunnen gebruiken en uitleggen.