Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

The Sniffers speuren naar lekken in pijpleidingen

Twee jaar geleden opende het Kempense bedrijf ‘The Sniffers’ zijn nieuwe bedrijfsgebouw op het industrieterrein in Balen. Het staat symbool voor de snelle groei van het bedrijf, dat gespecialiseerd is in de controle op lekken in pijpleidingen. Die bevinden zich meestal in fabrieken, maar het kan ook op een boorplatform of in de woestijn.

“Vooral voor de controles van bovengrondse emissies opereren we heel internationaal, met onder meer enkele branches in het Midden-Oosten”, zegt ceo Hans Hooyberghs (33). “We controleren vooral gasleidingen, maar ook stoom, perslucht, petroleum, … kunnen we aan. Die technologieën en software hebben we allemaal zelf ontwikkeld.” “Het is veel meer dan wat rondlopen met een meettoestel. Onze controle is telkens een heel project, want elke fabriek heeft duizenden mogelijke bronnen voor een lek. Zo houden zes informatici de software op peil die door het bedrijf werd ontwikkeld.

“Naast de controle op lekken nemen we ook het beheer en de controle van de pijplijnen op ons. Zo kunnen we, bijvoorbeeld, elke maand met een helikopter over een pijpleiding vliegen om te controleren of er geen onaangekondigde werken plaatsvinden. We groeien vooral omdat in enkele landen de overheid veel strengere eisen stelt aan de pijpleidingen”, vertelt Hans Hooyberghs. In 2010 telde The Sniffers tachtig medewerkers; 2011 werd afgesloten met 125 medewerkers. “We rekruteren bijna continu, vandaag hebben we nog enkele openstaande vacatures voor technici en schoolverlaters. We zoeken vooral jonge mensen die zich willen engageren voor een verblijf van enkele maanden per jaar in het buitenland. Hun diploma is minder belangrijk. Ze krijgen allemaal een interne opleiding.” De gemiddelde leeftijd van de werknemers ligt rond 28 jaar.

The Sniffers willen versneld internationaliseren. Hans Hooyberghs: “De voorbije vijf jaar hebben we mooie referenties opgebouwd. Die moeten het mogelijk maken nog te groeien in het Midden-Oosten. Deze referenties leggen een brug naar landen in Azië en Latijns-Amerika. Voorwaarde is wel dat we verder kwaliteit blijven leveren.”In december vorig jaar nam de Carlyle Group, een belangrijke Amerikaanse ‘private equity’-financier, de meerderheid in ‘The Sniffers’. De vroegere aandeelhouders samen met financier Creafund behielden elk een minderheidsdeelneming.

  • Omzet: 12,5 miljoen euro over 2011 (= jaarlijks +35% tussen 2002 en 2011)
  • Groei van het aantal werknemers: in 2002 gestart met 4, nu 125
  • Export: 60 procent van de omzet in Europa en het Midden-Oosten

<< Terug naar het dossier Antwerpen en Limburg