Technisch tekenaar

Technisch tekenaar

Takenpakket van een technisch tekenaar

Als technisch tekenaar bestaan je voornaamste taken uit : het maken van detailtekeningen, het uittekenen van technische plannen, het opstellen van productiefiches, het voorbereiden van bestellingen. Vaak behoort ook het toezien op het onderhoud, herstelling of uitbreiding van installaties conform de plannen en gangbare normen tot je takenpakket.

Je genoot een hogere technische opleiding en je beschikt over een grondige expertise in tekenwerk en materiaalkennis. Daarnaast ben je nauwkeurig en zelfstandig.

Profiel van een technisch tekenaar

  • Je kent het product
  • Je kent de veiligheidsnormen
  • Je bent vertrouwd met de sector (bouw, mechanica, elektriciteit)

Een gesprek met Jozef Jaspers

De vraag naar goede technisch tekenaars is groot, maar ze zijn niet makkelijk te vinden. Of dit ook in de toekomst zo zal blijven, is moeilijk te voorspellen. De vraag naar uitvoerende technisch tekenaars blijft in elk geval stijgen. Jozef Jaspers is technisch tekenaar bij waterzuiveraar Aquafin.

"Ik doe het technisch ontwerp van de elektrische kasten. De techniek evolueert en wij moeten die op de voet volgen. Voor de bestaande installaties die nog gerenoveerd kunnen worden ontwerpen we nieuwe schakelkasten. De werken gebeuren daarna via een lastenboek dat we bij onderaannemers neerleggen."

"Aan oudere installaties brengen we verbeteringen aan door de bestaande elektrische schema's aan te passen. Vroeger gebruikte iedereen zijn eigen symbolen, nu trachten we een Aquafinnorm op te leggen voor nieuwe of gerenoveerde tekeningen. De oude schema's worden aan die standaard aangepast."

"Vroeger beperkte de job zich tot het tekenen van lijntjes, nu komt er veel meer bij kijken, zowel bij bouwkundige, mechanische als elektrische technisch tekenaars. Nu is een goed tekenaar een ingenieur die er tekenen heeft bijgedaan, met een grondige kennis van elektriciteit, mechanica, bouwkunde en computers."

Studies en ervaring

  • A1 of A2 mechanica met kennis van autocad
  • A1 meet- en regeltechnieken
  • industrieel ingenieur met specialisatie tekenen/ontwerpen

Een dag in het leven van een technisch tekenaar

Een werkdag duurt 8 uur. 's Ochtends leest Jozef Jaspers eerst zijn mails en bekijkt dan welke problemen er de voorbije dagen zijn gerezen en wordt de dagindeling opgemaakt. Daarna komen de binnenkomende opdrachten aan de beurt en worden de bijbehorende schema's opgevraagd en onderzocht. Het eigenlijke tekenen neemt zowat 70 procent van zijn tijd in beslag, de rest gaat naar berekeningen en controles.

Het salaris

Een bruto maandloon kan gaan van 3.000 tot 3.750 euro of meer. Dat is sterk afhankelijk van de sector en het diploma.

Nuttige info

Beroepsmogelijkheden

Je kunt aan de slag voor mechanische en elektrische of elektromechanische toepassingen in uiteenlopende sectoren. Ook de bouwsector is een mogelijkheid. Veel technisch tekenaars werken voor studiebureaus en sommige ingenieurs specialiseren zich zelfs in het ontwerpen van interieurs voor winkels.

Op zoek naar een job als technisch tekenaar?