Studio 100: "Vooral op zoek naar pretparkmedewerkers"

Met grootse plannen richting Duitsland bouwt Studio 100 verder aan haar succesverhaal. Van Mega Mindy tot Maja De Bij, het is allemaal Studio 100. Maar hoe zit het bedrijf in elkaar? Hoeveel werknemers zijn er in dienst? En naar welke mensen zijn ze nog op zoek? Hans Bourlon doet ons zijn verhaal.

Studio 100 uitgevlooid

"Je kan Studio 100 opdelen volgens structuur en locatie", vertelt Hans Bourlon, oprichter en general manager van Studio 100. "Wij hebben een pretparkenpoot, die is gevestigd in De Panne. Zij sturen de pretparken Plopsaland De Panne, Plopsa Hasselt en Plopsa Coo. In het noorden van Nederland hebben we in april een nieuw indoor pretpark geopend in Coevorden. De organisatie van de pretparken gaat dus over de landsgrenzen heen."

Creatief moederbedrijf

"Het moederbedrijf van Studio 100 is gelegen in Schelle, in Antwerpen. Daar zitten een hoop mensen die vooral creatief bezig zijn. Zij maken programma's, televisieshows, theatervoorstellingen, musicals, ....
In Schelle hebben we jaren geleden een afdeling opgestart die er voor zorgt dat we zelf een aantal producten op de markt brengen. Dat is een vrij unieke dienst. Die producten maken we uit eigen naam en laten we in degelijke fabrieken in China produceren en importeren we dan naar hier. Vorig jaar hebben zij  om en bij de 350 producten ontwikkeld. Dat kan gaan van een brooddoos tot een Mega Mindy pakje."

“We hebben in Schelle nog een andere afdeling die zich bezighoudt met het uitschrijven van licenties. Andere bedrijven kunnen dan voor hun eigen producten onze figuren gebruiken. Denk maar aan de boekentassen die je nu in de winkels vindt.”

Balletschool

“We hebben ook een balletschool en zangkoor in ons moederbedrijf in Schelle. In de balletschool zijn er zo'n 800 leden. Zij treden mee op in onze musicals. Een hele mengeling dus aan creatieve en commerciële bedrijven.”

Buitenland

“Daarnaast zijn we ook in het buitenland actief. We hebben een afdeling in München, die heet Studio 100 Media. Daar werken we samen met een aantal Duitse zenders zoals ZDF en Nickelodeon. We hebben ook een eigen betaalzender, Junior TV, met 2,5 miljoen abonnees. De activiteiten lopen dus zeer goed. Hier is ook de distributieafdeling gevestigd die al onze programma’s in het buitenland verdeelt.”

“In onze vestiging in Breda werkt een twaalftal mensen. Zij houden zich vooral bezig met commerciële en marketingactiviteiten voor Nederland."

“In Syndey en Parijs hebben we 2 tekenfilmstudio's. De grootste reden dat we daar zitten is omdat er ter plaatse veel talent rondloopt. Het is een business die sterk gesteund wordt door de overheid. Wij ontvangen in Syndey tot 40% subsidies, en in Parijs 35%.”

800 werknemers

"In voltijdse equivalenten werkten er vorig jaar om en bij de 800 mensen. In onze pretparken werken we met zeer veel tijdelijke contracten en uiteraard ook jobstudenten. Wij zijn vooral op zoek naar pretparkmedewerkers. Maar gemotiveerde en bekwame mensen vinden is echt een knelpunt bij ons. De concurrentie met het horecapersoneel van de kust is enorm. Daarom moeten we vaak rekruteren uit Noord-Frankrijk. Dat vinden we minder evident, want die werknemers hebben geen kennis van de Nederlandse taal."

"Je vindt bij ons een enorme variëteit aan beroepen. Van tuinman en kok tot tekenaar en regisseur. Je kan beter de vraag stellen welke functies niet bij ons aan bod komen (lacht).Voor de meer creatieve beroepen werken we vaak ook met freelancers en zelfstandigen."

Pretpark in Duistland?

"Omdat onze activiteiten in Duitsland zo goed draaien, is onze droom daar ook pretparken te openen. Het liefst zouden we er eentje overnemen, daarover lopen er ook effectief al gesprekken. Zelf een park bouwen is enorm moeilijk, je moet rekening houden met goedkeuringen en vergunningen. We hebben ook gemerkt dat de indoor-formule, zoals die van Plopsa Hasselt en het nieuwe Plopsa in het Nederlandse Coevorden echt een succes is en al vanaf het eerste jaar rendabel."

Last van crisis?

"Ik ben geen macro-econoom en wil geen generalistische uitspraken doen. Maar bij ons zien we dat 2009 een fantastisch jaar was. Onze omzet steeg met meer dan 20%. In 2009 bedroeg die 132,4 miljoen euro. En die tendens blijft zich verder zetten in 2010. Ik kan alleen maar vaststellen dat Studio 100 in al zijn segmenten gegroeid is. Mensen hebben een bepaalde keuze gemaakt. Ze blijven liever in België. Dit jaar verwachten we over alle parken heen ongeveer 2 miljoen bezoekers. Ik heb het gevoel dat de crisis steeds minder in de hoofden van de mensen speelt."