Studietwijfel? Probeer eens technologie

Steeds meer jongeren volgen technologiestudies. Dat blijkt uit de eerste inschrijvingscijfers voor het hoger onderwijs voor 2015-2016. Volgens technologiefederatie Agoria, die dagelijks de inschrijvingscijfers aan alle universiteiten en hogescholen volgt, hebben zich nu al 18% meer studenten ingeschreven in een technologische richting dan in dezelfde periode vorig jaar. Technologie trekt ook steeds meer vrouwen aan.

 

Praktijkgerichte opleidingen in de lift

Vorig academiejaar al steeg het aantal studenten in technologiestudies met 12,5% tot 8.151. Een record dat, zo lijkt het, dit jaar opnieuw verbeterd zal worden. Als de trend zich doorzet, zullen dit academiejaar zeker 9.000 studenten zich inschrijven. Vooral de bacheloropleidingen doen het erg goed. Zo ligt het aantal inschrijvingen bij de bachelors ICT (+39%) en de bachelors technologie (+37%) gevoelig hoger.

 

De populairste bacheloropleidingen zijn de praktijkgerichte: ICT-bachelorrichtingen als elektronica-ICT, grafische en digitale technologie scoren zeer goed. Professionele bachelorrichtingen rond autotechnologie, waarmee je bijvoorbeeld bij Tesla aan de slag kan, luchtvaart-, ontwerp- en producttechnologie en elektromechanica scoren zeer goed.

 

Steeds meer meisjes

Vrouwen zijn nog altijd in de minderheid in technologiestudies, maar gemiddeld stijgt het aantal vrouwen voorlopig tot 13%. Het aandeel vrouwen dat voor industrieel ingenieur kiest, stijgt zelfs tot 14%. Dat terwijl het aandeel vrouwen in technologiestudies historisch rond de 10%  schommelt.

 

Technologiestudies zijn heel toekomstgericht. Liefst 94% van de STEM- (Science, Technology, Engineering, Mathematics) - en ICT-gediplomeerden hoger onderwijs vindt binnen het jaar een job.

 

Net afgestudeerd en op zoek naar een job in de technologie? Klik hier.