Straffe koffie: Nespresso in 10 cijfers

Opmerkelijke winstcijfers, een onvermoeibare groei en constante innovaties … De dochteronderneming van Nestlé steekt met kop en schouders boven zijn concurrenten uit. Het succes van deze koffiekampioen toegelicht aan de hand van 10 cijfers.

2,5 miljard

Het zakencijfers van Nespresso bedroeg in 2010 3,2 miljard Zwitserse frank, of 2,5 miljard euro. Tien jaar geleden bedroeg het ‘nauwelijks’ 132 miljoen euro. Met een dergelijke prestatie is Nespresso verantwoordelijk voor 10 à 15% van de groei van haar moederbedrijf. 60% van het zakencijfer komt van Europa, 20% van Frankrijk alleen en de laatste 20% van de rest van de wereld.

22.700

22.700 vierkante meter, het equivalent van zeven voetbalterreinen, dat is de oppervlakte van de Nespresso-fabriek in Avenches in het kanton Vaud in Zwitserland. De dertien productielijnen zijn non-stop actief om te kunnen voldoen aan de 100.000 wekelijkse bestellingen.

5.500

Nespresso heeft 5.500 werknemers, verspreid over 50 landen. In 2000 had de koffieproducent nauwelijks 331 personen in dienst.

6 miljard

Dat is het aantal verkochte capsules in 2010. In vergelijking met 2000, toen er 450 miljoen verkocht werden, is er sprake van een zeer forse stijging.

12.300

Elke minuut worden er wereldwijd 12.300 kopjes Nespresso gedronken.

20

20 centiemen brutomarge, dat is de winst die Nespresso maakt op elke verkochte capsule koffie. Door een koffiezetapparaat te ontwikkelen dat enkel werkt met (dure) capsules die het bedrijf zelf maakt, heeft Espresso de kip met de gouden eieren ontdekt.

1976

In 1976 heeft ingenieur Eric Favre, een afgestudeerde van de polytechnische school in Lausanne en in die tijd een gewone werknemer bij Nestlé, het systeem met de koffiecapsules uitgevonden. Hij vond zijn inspiratie in de Romeinse koffiebars die hij gezien had tijdens zijn vakanties in Italië. Hij overhaalde zijn werkgever om zijn uitvinding te laten patenteren en verloor op die manier in één klap zijn intellectuele rechten. Sindsdien heeft hij een systeem van capsules ontwikkeld voor Lavazza, een concurrent van Nestlé. Momenteel broedt hij op een gelijkaardig project voor thee.

43 miljoen

De kampioen van de koffiecapsules beknibbelt niet op zijn reclamebudget: vorig jaar bedroeg dit 43 miljoen euro. Nespresso was daarmee de belangrijkste adverteerder in zijn sector in Frankrijk.

5 miljoen

In 2004 haalde Nespresso voor het eerst het grof geschut boven om haar slogan meer bekendheid te geven: ze deden een beroep op een ware superster, die gekozen werd door de leden van de Nespresso Club zelf. Sindsdien verleidt niemand minder dan George Clooney de kijkers (en vooral de kijksters) met de beroemde frase ‘Nespresso … What else?’ Zijn gage voor deze reclamespots is in verhouding met de bekendheid die hij aan het merk gegeven heeft. Per spot zou hij zo’n 5 miljoen euro op zak steken.

215

Hoewel het belangrijkste verkoopskanaal van de koffieproducent het internet blijft (51% van de verkopen) blijven de chique boetieks toch essentieel om een relatie met de klant op te bouwen. In de 215 winkels verspreid over de hele wereld wordt de aankoop van koffiecapsules een exclusieve en luxueuze ervaring die de klant de indruk geeft dat hij behoort tot een select groepje vips. De formule werkt en is goed voor 35% van de verkopen.