Septentrio, Europa’s belangrijkste fabrikant van supernauwkeurige gps-ontvangers

Twaalf jaar geleden richtte Peter Grognard in de schaduw van het Leuvense onderzoekscentrum voor micro-elektronica IMEC het toen nog kleine bedrijf Septentrio op. “We waren met zeven mensen en hadden het plan opgevat om professionele satellietontvangers te ontwikkelen, produceren en verkopen. Geen doorsnee huis- tuin- en keukengps-ontvangers, maar ultranauwkeurige toestellen die posities tot op een paar millimeters kunnen berekenen. Onze apparaten worden gebruikt door landmeters, in de olie- en gasindustrie, in de landbouw, in de luchtvaartindustrie, in de scheepvaart. Het baggerbedrijf DEME is al jaren een van onze belangrijkste klanten.”

Vandaag stelt Septentrio 75 mensen te werk in Leuven en 15 in de VS. “Onze groei is spontaan verlopen. We hebben nooit geadverteerd, maar altijd onze eigen netwerken gebruikt. Septentrio is op dit moment de belangrijkste Europese fabrikant van professionele GNSS-ontvangers (Global Navigation Satellite System). Sinds 2004 zijn wij ook hoofdaannemer voor het GALILEO-programma, het Europese satellietplaatsbepalingssysteem. Wij hebben trouwens de allereerste GALILEO-ontvangers ontworpen.”

De hele wereld is Septentrio’s markt. “Wij hebben op alle continenten ontvangers geïnstalleerd, zelfs op Antarctica. Onze medewerkers komen ook van over de hele wereld. We vinden die verscheidenheid erg belangrijk. Onze ingenieurs werken op het Wetenschapspark in Haasrode; de productie van de ontvangers is uitbesteed aan een Belgische onderaannemer.”

Hoe ziet Peter Grognard de toekomst? “Rooskleurig. De voorbije twaalf jaar zijn we op een realistische, weldoordachte manier gegroeid; we zijn vastbesloten omdezelfde koers aan te blijven houden. Dit jaar willen we ook nog nieuwe medewerkers aanwerven.”

  • omzet: van 4,2 miljoen euro in 2006 naar 15 miljoen euro in 2011
  • van 7 naar 90 werknemers in één decennium
  • exporteert wereldwijd, inclusief Antarctica

<< Terug naar het dossier Vlaams-Brabant