Secretaresse kan tot 4.640 euro bruto verdienen

De lonen van secretaresses – of ‘assistants’ zoals dat tegenwoordig heet – lopen sterk uit elkaar in België. Veel hangt af van de regio van tewerkstelling. In Luik verdienen secretaresses het minst, in Brussel het meest.

Lonen het hoogst rond grootsteden

Secretary Plus, selectie-, rekruterings-, en uitzendbureau voor management assistants, hield een salarisanalyse bij zo’n 15.600 assistants en kwam tot opmerkelijke resultaten.

Uit de analyse blijkt dat het bruto maandloon het laagst is in de provincie Luik: 2.186 euro. In Brussel ligt dit gemiddeld bijna 25% hoger: 2.843 euro. Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en Antwerpen scoren ook boven het gemiddelde met respectievelijk 2.700, 2.594 en 2.723 euro bruto.

Volgens Linda Cappelle, Sales en Operations Manager bij Secretary Plus, komt dit doordat multinationals en Europese hoofdkwartieren vooral in en om de grootsteden terug te vinden zijn: “Daar is er een grote vraag naar meertalige assistants. Ook zijn er in de streek rond Brussel en Antwerpen bedrijven actief in sectoren die hogere lonen toekennen, zoals petrochemie, farmaceutica, energie, financiële instellingen en luchtvaartbedrijven.”

Grote loonverschillen in functie van het profiel

Behalve de plaats van tewerkstelling is ook de precieze functie van de secretaresse bepalend voor het loon. All-round administratieve assistants verdienen zo’n 1.750 euro bruto per maand, terwijl dit voor een top assistant – bijvoorbeeld de rechterhand van een algemeen directeur – kan oplopen tot 4.640 euro.

“De wet van vraag en aanbod beïnvloedt hier het loonniveau”, verklaart Linda Cappelle. “Meertalige assistants met de juiste competenties en vaardigheden zijn vrij moeilijk te vinden en worden daardoor ook veel beter verloond.”

Extralegale voordelen maken salarispakket compleet

Een ruime meerderheid van de secretaresses geniet, behalve van het bruto maandloon, ook van een reeks extralegale voordelen. Deze kunnen oplopen tot 20% van het brutoloon.

Maaltijdcheques (voor 75% van de assistants), een hospitalisatieverzekering (64%), een groepsverzekering (60%) en een transportvergoeding (56%) zijn alvast goed ingeburgerd.

Daarnaast mogen ook heel wat secretaresses rekenen op een laptop en een gsm met belkrediet. Ook een eindejaarsbonus is bij vele assistants gemeengoed.