Sarbanes-Oxley specialist: een gesprek met Joël Brehmen, Deloitte

Jobinhoud

In 2002 nam het Amerikaanse congres de Sarbanes-Oxley-wet aan, die was opgesteld als reactie op de bedrijfsschandalen in de US. De wet is bedoeld om het maatschappelijk vertrouwen in het ondernemingsleven te herstellen en de financiële transparantie te vergroten.

Agenda

Teamvergadering, afspraak met verkoopsdirecteur, gesprek met boekhouder, verkoopsmedewerkers observeren en opvolgen, analyseren van de vergaarde gegevens, rapporteren en documenteren van de gegevens, formuleren van aanbevelingen en helpen met oplossingen.

Studies

Licentiaat economie of handelsingenieur, maar ook industriële ingenieurs of IT'ers met een financiële affiniteit.

Competenties

Teamplayer, analytisch vermogen, pragmatisch kunnen meedenken, doorzicht krijgen in bedrijfsprocessen, zelfstandig, stressbestendig, en je hebt ook een dosis gezond verstand nodig.

Salaris

Beginsalaris van ongeveer 1.900 euro en extralegale voordelen zoals bedrijfswagen en hospitalisatieverzekering. Elk jaar worden de salarissen bekeken, bij een stijl loopbaanverloop kan het salaris in vijf jaar verdubbelen.

Moeten we jaloers zijn?

Een SOX-specialist is vooral bezig met de interne controle en de bedrijfsprocessen en minder met de pure financiële cijfers. Ik word elke dag ondergedompeld in verschillende bedrijfsculturen. Het carrièrepad is erg stijl omdat je snel veel verantwoordelijk hebt, er is een jaarlijkse promotie op basis van prestaties.

Carrièremogelijkheden

De 'big four', allerhande bedrijven met Amerikaanse banden die de SOX-specialisten nodig hebben.