Provincie Antwerpen is de sterkhouder van de Vlaamse economie

44% van de omzet van de Vlaamse economie is toe te schrijven aan bedrijven in de provincie Antwerpen, veruit het meeste van alle provincies. Zij trekt ook 38% van alle Vlaamse investeringen aan. Dat blijkt uit de Economische Barometer (2014). In de provincie is er werk voor bijna 830.000 mensen (2012).

 

Die koppositie dankt de provincie in de eerste plaats aan de Antwerpse haven, die geldt als het kloppende hart van de Vlaamse (en Belgische) economie en als de motor van onze welvaart. In Vlaanderen verdienen minstens 143.000 mensen hun brood dankzij de haven, direct of indirect. Het gaat uiteraard verder dan havenarbeiders en personeel van het Gemeentelijk Havenbedrijf. De haven biedt duizenden jobs in vooral logistiek en de (petro)chemische sector, van ingenieurs over technici en mecaniciens tot accountants, sales- en marketingfuncties, HR en administratie.

 

Grote verkeersassen

In de provincie concentreren de meeste jobs zich rond Antwerpen, Mechelen en Turnhout, maar ook de regionale centra Geel, Lier en Herentals zijn van groot belang. Twee verkeersassen die vertrekken vanuit Antwerpen trekken eveneens veel bedrijven aan. De eerste is de A12 naar Brussel, startend als Boomsesteenweg, richting Boom en Willebroek, met een ‘zijtak’ richting Schelde met Puurs en Bornem. De tweede verkeersas wordt gevormd door het duo E313-Albertkanaal, richting Hasselt en Luik. De bedrijven zijn actief in uiteenlopende sectoren: chemie, bouw en metaal, logistiek, farmaceutica, agro-industrie, maar ook bijvoorbeeld zakelijke dienstverlening. 

 

Antwerpen staat ook technologisch en wetenschappelijk aan de top. Met bijna 5.000 medewerkers is de Universiteit Antwerpen een van de grootste werkgevers van de provincie.

 

Wil je aan de slag in de provincie Antwerpen, klik dan hier voor onze selectie jobs.