Pas afgestudeerd? Eerst nog even genieten!

Eindelijk hangt dat diploma te blinken aan de muur. Wat doet een pasafgestudeerde dan? Meteen aan de slag? Of toch eerst nog wat genieten van het (studenten)leven? En hoe optimistisch of pessimistisch zijn jongeren eigenlijk over hun kansen als nieuwkomers op de arbeidsmarkt?

Studenten stellen het ‘werkleven’ liever nog wat uit, zoveel is duidelijk. Eerst genieten (of bijstuderen) is het devies. Slechts 19% zegt na de studies zo snel mogelijk aan het werk te willen. Degenen die hun eerste job liever nog even uitstellen, hebben voornamelijk reisplannen: 43% van hen wil eerst nog voor korte of langere tijd de wereld verkennen. 22% kiest voor een bijkomende opleiding.

 

Online solliciteren

Het reisbudget – of de sponsoring van mama en papa – is op, aan de muur is geen plaats meer voor extra diploma’s en het cv is opgesteld. Waar beginnen studenten dan een job te zoeken? Nog steeds op de oude, vertrouwde jobsites (52%), zo blijkt. Jongeren maken een profiel aan op een of meerdere sites (30%) of gaan er actief op zoek (22%) tussen de honderden vacatures. Slechts 10% maakt een LinkedIn-profiel aan.

 

Pessimisme op de arbeidsmarkt

Opvallend veel studenten starten al voor het einde van hun opleiding met de zoektocht naar werk. 47% gaat voor het eerst op jobjacht tussen drie maanden en één jaar voor het afstuderen. Enig pessimisme over hun jobkansen is hier wellicht niet vreemd aan: 38% denkt tussen de drie en twaalf maanden nodig te hebben om ergens aan de slag te kunnen. Daartegenover verwacht 15% al voor het afstuderen een eerste aanbieding.

Overigens zijn niet alle pasafgestudeerden zo gehaast om werk te vinden: 10% neemt eerst nog even vakantie vooraleer zich op de vacatures te storten. Gevraagd naar hun populairste tijdverdrijf staat ‘chillen met vrienden’ (thuis, op café of kot) met 93% onbedreigd bovenaan, voor reizen (57%) en een filmpje kijken (37%).

 

Volgende in onze reeks ‘Studenten en werk’: hoe belangrijk vinden jongeren een goede werk-privébalans