Overheidsconsultant: een gesprek met Wim Jackmaer, INTERREG manager, Provincie Limburg

 

INTERREG is een Europees subsidieprogramma dat de samenhang binnen de Unie wil versterken door de ondersteuning van grensoverschrijdende initiatieven in de Euregio's. Ik ben een soort overheidsconsultant. Iedereen met een idee of een project voor Interreg kan bij mij terecht. Ik help gemeenten, vzw's, semi-publieke instellingen bij het opstellen van een subsidiedossier.

Licentiaat communicatiewetenschappen en internationale betrekkingen, master in Euromediterrane betrekkingenVermits ik werk in de regio Maas-Rijn (zijnde Belgisch en Nederlands Limburg, Luik, de oostkantons en het gebied rond Aken) is meertaligheid een voorwaarde. Vaak begin ik een zin in het Frans, ga ik verder in het Duits om in het Nederlands te eindigen. 90 procent van wat ik doe is communicatie. Verder is timemanagement erg belangrijk. Ik werk vaak buitenshuis en als ik mijn planning niet in de gaten hou, ben ik alle dagen bezig tot middernacht.

Salaris

Moeten we jaloers zijn?

Met drie talen en vijf verschillende partners is het niet gemakkelijk om een project rond te krijgen. Zeker niet als je daarbij rekening moet houden met de Europese regels en procedures. Maar het is me toch weer gelukt. Eén van de laatst goedgekeurde projecten heet 'Strategisch innoveren' en zal het innovatieniveau van 650 bedrijven in de euregio analyseren.

Mijn ervaring met subsidieprogramma's van de overheid is ongetwijfeld waardevol voor consultancybedrijven in de private sector.