Multimediaprogrammeur: een gesprek met Johan van Mol, Atomik Studios


Jobinhoud

Atomik is een creatief multimediahuis, en ik werk aan digitale projecten (multimediawebsites, computergames, 3D-animatie)

Agenda

Mijn streefdoel is een werkdag van 8 uur. Maar in het slechtste geval begin ik om zes uur 's morgens en werk ik tot 2 uur 's nachts. Kort tegen een deadline aan is er ook weekendwerk. Een werkdag bestaat voornamelijk uit programmeren, maar ik doe ook mee aan brainstorms om inhoudelijk mee te denken over een project. Ook surfen op andere sites om inspiratie op te doen is een belangrijk en aangenaam onderdeel van mijn job!

Studies

Licentiaat productontwikkeling. Mijn eindwerk ging over ergonomie en gebruiksvriendelijkheid, zeer toepasbaar op multimediaprojecten. Het programmeren zelf was pure zelfstudie, met het boek op de schoot voor het computerscherm.

Competenties

Zelfredzaamheid lijkt mij het belangrijkste. Ik ben met nieuwe technologie bezig. Er lopen geen ervaren rotten in het vak rond, wiens hulp ik kan inroepen. Als ik voor een probleem sta, moet ik zelf naar de oplossing zoeken of via een forum met mensen contact zoeken die de oplossing kennen.

Salaris

Multimediastudios zijn altijd micro-ondernemingen met een klein personeelsbestand. Het netto-salaris dat ik in dergelijke bedrijfjes kan verwachten schommelt tussen 1.300 tot 1.700 euro, afhankelijk van je ervaring.

Moeten we jaloers zijn?

De projecten hebben meestal een hoge fun-factor. Ik verdiep me in de meest verscheiden onderwerpen: van brandblusapparaten tot design-meubilair.

Carrièremogelijkheden

Ik heb kennis en ervaring in een zeer specifieke technologie, die lijkt me in eerste instantie toch enkel inzetbaar in multimediaproductie. Misschien scheppen de evoluties in de digitale televisie en de intrede van rich-media op gsm's op termijn wel mogelijkheden.