Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Maatschappelijk assistent wordt private banker: "Goed luisteren is essentieel in dit vak"

Naam? Geert Callewaert

Leeftijd? 51

Diploma? Maatschappelijk assistent, optie personeelswerk

Bedrijf? Société Générale Private Banking NV/SA

Functie? Directeur van het Private Banking-kantoor in Gent

Hoelang al in deze job? "30 jaar in de bankwereld, waarvan 16 jaar als private banker."

Brutomaandsalaris? "Een beginnende private banker verdient zo'n 2.500 euro bruto per maand. Wie al heel wat jaren ervaring op de teller heeft, mag rond de 4.500 euro verwachten. Al naargelang de resultaten kan daar ook nog een bonus bijkomen. De loonenveloppes, vast en variabel samen, zijn vergelijkbaar in de sector."

Ze komen aan huis bij vermogende families en dragen vertrouwen en discretie hoog in het vaandel. Geert Callewaert van Société Générale over zijn job als private banker. "Sinds de financiële crisis is er veel in beweging."

Hoe ziet je job eruit?

"Ik stuur een team van 12 private bankers aan en volg daarnaast nog zelf enkele cliënten op. In deze job komt het erop aan goed in te schatten wat je cliënt precies wil, welke beleggingsrisico's hij kan en wil dragen. Kan hij bijvoorbeeld leven met tussentijdse verliezen? Je cliënt kennen is dus zeer belangrijk. We streven ernaar minstens vier keer per jaar samen te zitten. Tijdens zo'n gesprek hebben we het niet alleen over de beleggingsportefeuille, maar ook over fiscaal-juridische zaken en vermogensoverdracht. We peilen ook naar de tevredenheid over onze dienstverlening. Voldoen we aan de verwachtingen? Zit de relatie goed?"

Heb je economische achtergrond nodig voor deze job?

"Bij Société Générale werken we meestal in duo's, waarbij de ene het algemene aanspreekpunt is van de cliënt en de ander verantwoordelijk is voor zijn portefeuille. Voor die eerste is de kennis van beleggen minder belangrijk. Luisterbereidheid, communicatie, netwerken en het vermogen om de situatie en de opdracht van de cliënt juist in te schatten primeren. Interesse voor het vak en de wil om zich bij te scholen zijn uiteraard wel noodzakelijk."

"Dat een economische opleiding niet per se moet, daar ben ik zelf het levende voorbeeld van. Ik ben maatschappelijk assistent van opleiding en was allerminst voorbestemd om in deze sector aan de slag te gaan, toch komt mijn studie me nog bijna elke dag van pas. Als private banker ben je nauw betrokken in het leven van mensen. Het gaat om vertrouwen. Mensenkennis, psychologie, een hoge ethische standaard, de kunst van een goed gesprek... Je hebt het allemaal nodig."

Hoe ben je in dit vak gerold?

"Tijdens mijn opleiding liep ik enkele weken stage bij BBL en Eternit en schreef ik een eindwerk over absenteïsme. Vrij toevallig is die terechtgekomen bij Boerenbond. Zij vroegen of ik geïnteresseerd was in een meer commerciële job. En voor ik er erg in had, was ik aan de slag bij Cera, waar ik begonnen ben als loketbediende. Na 15 jaar - ik was toen kantoordirecteur - ben ik overgeschakeld op private banking. En sinds november 2010 leid ik voor Société Générale het agentschap in Gent. Van alle jobs die ik in de bankwereld al heb gehad, geeft die van private banker/manager me de meeste voldoening."

Is de job veranderd sinds de financiële crisis?

"Toch wel. Sinds de crisis zijn we gebonden aan meer en meer regelgeving en transparantie. Cliënten een beleggingsplan voorstellen zonder duidelijk uit te leggen wat het precies inhoudt en wat de gevolgen (positief en negatief) kunnen zijn, kan niet meer. We zijn bovendien verplicht hen een (MiFID) vragenlijst voor te leggen en te peilen naar hun beleggingservaring om hun risicoprofiel in kaart te brengen."

"De nadruk ligt ook nog meer op de zachte aanpak, waarbij we niet uitgaan van ons eigen product maar vanuit de wensen van de cliënt om zo een oplossing op maat aan te kunnen bieden. Wat houdt hem bezig? Wat verwacht hij van ons? We praten de zaken heel goed door voor we iets ondernemen. Minpunt: die aanpak vraagt extra competenties van de werknemers, wat het niet altijd makkelijk maakt om vacatures in te vullen."

Is dit een job voor starters?

"Ik raad een starter aan in het gewone bancaire circuit te beginnen en geleidelijk naar private banking door te groeien. Wie in dit vak stapt, wordt verondersteld ambities te hebben op lange termijn. Klanten vertellen ons persoonlijke informatie, ze rekenen erop dat wij daar vertrouwelijk mee omgaan. En dus is het niet de bedoeling dat ze elke twee jaar een andere bankier te zien krijgen. Idealiter blijft een cliënt tientallen jaren bij dezelfde private banker."