Lonely Planet in 6 cijfers

Tijdens de zomer piekt de verkoop van reisgidsen. Eén van de populaire merken op de markt is ongetwijfeld Lonely Planet, dat zich vooral richt op reizende dertigers met een beperkt budget. We nemen enkele spectaculaire cijfers rond het bedrijf en zijn gidsen onder de loep.

60.000.000

Het zakencijfer van Lonely Planet bedroeg 60 miljoen euro in 2010. Nochtans gaat het financieel niet erg goed met het bedrijf: door een sterke Australische dollar ten opzichte van een zwakke Britse pond valt de winst tegen. BBC Worldwide (BBCW) kocht Lonely Planet in twee stappen, voor in totaal 131 miljoen pond (148 miljoen euro). Sinds begin dit jaar is het bedrijf volledig in Britse handen.

7.000.000

Sinds de oprichting in 1973 verkocht het bedrijf 7 miljoen reisgidsen. Tegenwoordig zijn er ongeveer 500 verschillende titels beschikbaar, van een gids over Antarctica tot die over Zimbabwe.

6.000.000

In 2010 vonden 6 miljoen unieke surfers hun weg naar de website van Lonely Planet, met informatie over allerlei gidsen en de mogelijkheid om ze aan te kopen.

1048

Lonely Planet voorziet gidsen voor alle uithoeken van de wereld. Eén van de dikste is die over China, met 1048 goed gevulde en rijk geïllustreerde pagina’s. Het boek weegt 840 gram, wat het minder geschikt maakt om mee te zeulen in je rugzak. Ter vergelijking: de gids over België en Luxemburg telt 328 pagina’s en weegt 350 gram.

1000

Een researcher bij Lonely Planet kan rekenen op een onkostenvergoeding van ongeveer 1000 euro per week, afhankelijk van welke bestemming hij uitgaat. Daarmee moeten transportkosten, hotels, restaurants en bezoeken betaald worden. Researchers moeten soms tot zes keer per dag de benen onder tafel schuiven voor een maaltijd, om zo veel mogelijk etablissementen te kunnen opnemen in de gids.

130

Naast 500 papieren gidsen op de markt, gaat Lonely Planet ook digitaal. Het bedrijf ontwikkelde 130 mobiele apps, die ondertussen meer dan 9 miljoen keer gedownload werden. Tijdens de uitbarsting van de Eyjafjallajökull in april en mei 2010 maakte Lonely Planet de apps over de getroffen steden even gratis, wat tot een piek in het aantal downloads leidde.