Knelpuntberoep in de VS: clown

Wie maar niet aan een job raakt, kan misschien overwegen om een rode neus op te zetten en in Amerika te solliciteren als clown. Daar is de beroepsgroep van de geschminkte grappenmakers immers dringend op zoek naar vers bloed. De sector heeft te kampen met vergrijzing en de branchevereniging Clowns of America luidt dan ook de noodklok. Op tien jaar tijd is hun ledenaantal immers gedaald van 3.500 naar 2.500.

“De oude clowns sterven uit en er is geen instroom van jongeren”, laat voorzitter Glen Kohlberger optekenen in The New York Daily News. “De meeste van onze leden zijn ouder dan 40.”

Niet cool

Kohlberger heeft ook een verklaring voor het gebrek aan nieuwe leden: “Kinderen vinden clowns wel tof, maar eens ze zelf op een leeftijd gekomen zijn dat ze er hun beroep van zouden kunnen maken, zijn ze hun interesse al verloren. Dan zijn clowns plots niet cool meer. Het is pas als ze de 50 naderen dat ze opnieuw interesse beginnen te vertonen voor het vak.”

Cyrus Zavieh, voorzitter van een New Yorkse groep clowns en zelf al twintig jaar actief onder de naam Cido, denkt dat financiële motieven zeker ook meespelen: “Op een verjaardagsfeestje kan een clown zo’n 300 dollar verdienen, maar dat vinden de meest jonge mensen nauwelijks nog motiverend. Ze overwegen alle mogelijke carrières, behalve een als clown.”

Strenge selectieprocedure

Een van de oudste circussen in Amerika, het Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus, heeft zijn aanwervingsbeleid in elk geval nog niet aangepast aan de vergrijzing van de clowns. De selectiecriteria zijn er net strenger geworden. Van de 531 sollicitanten werden er vorig jaar namelijk slechts elf aangenomen.

De directie gelooft ook niet dat het beroep van clown aan populariteit zou verliezen. “Het zijn clownsverenigingen die niet cool meer zijn, niet het beroep van clown zelf”, zo luidt het daar.