Je kindergeld

Tot 31 augustus van het jaar waarin je 18 wordt, hebben je ouders sowieso recht op kinderbijslag. Vanaf dan hangt dit recht af van een aantal factoren en kan het eventueel nog gerokken worden tot je 25 jaar bent.

Je moet voldoen aan één van onderstaande voorwaarden

  1. Verbonden zijn met een middenstands leercontract en niet meer dan 452,76 euro bruto per maand verdienen
  2. Student zijn. In de loop van het school- of academiejaar, mag de student maximaal 240 uren per kwartaal werken. Tijdens de zomervakantie (juli, augustus, september) mag de student die de lessen herneemt, werken zonder uur- en inkomensbeperking. Herneemt die de lessen niet, dan geldt dezelfde beperking van maximaal 240 uren voor juli, september, augustus.
  3. Een stage uitoefenen, met de bedoeling benoemd te worden in een openbaar ambt. Je mag hiervoor geen vergoeding ontvangen.
  4. Aan je eindverhandeling werken. De toekenningsperiode is maximaal 1 jaar en begint vanaf het einde van de schoolvakantie.
  5. Volg je deeltijds onderwijs, dan mag je niet meer verdienen dan 452,76 euro bruto per maand om nog aanspraak te kunnen maken op een uitkering. Het aantal werkuren speelt geen rol.
  6. Niet meer leerplichtig zijn, maar wel werkzoekend. De kinderbijslag wordt in dat geval toegekend tot het moment waarop je wachttijduitkering ontvangt. Is het inkomen tijdens deze periode hoger dan 452,76 euro bruto per maand, dan heb je geen recht meer op kinderbijslag. Dan wordt er verondersteld dat je op je eigen benen staat.

Kindergeld en wachttijd

Zolang je wachttijd duurt en je ingeschreven bent bij de VDAB (en niet ouder bent dan 25 jaar), ontvangen je ouders nog kindergeld voor je.

Is je wachttijd echter verlopen of heb je ondertussen werk gevonden? Je kindergeld vervalt nu uiteraard. Je staat nu immers op je eigen benen.

Meer informatie vind je op www.kids.partena.be.