Hoeveel verdient een hoogleraar aan de VUB?

Chris Lacor (54) werkt als hoogleraar in het departement toegepaste mechanica aan de VUB. Hij staat aan het hoofd van een onderzoeksgroep en is rechtstreeks verantwoordelijk voor een vijftiental mensen, waarvan er zowat twaalf mensen onderzoek doen.

“Ik doceer verschillende cursussen, maar het gros van mijn tijd gaat naar onderzoek. Ik verdien bruto ongeveer 7.500 euro, dat is netto 3.800 euro. Mijn echtgenote, die jonger is, en in een bedrijf werkt, verdient meer dan ik, en heeft ook nog een bedrijfswagen. Ze heeft ook wel een belangrijke functie in haar bedrijf, maar toch. In een gelijkaardige functie in de privésector zou ik waarschijnlijk een stuk meer kunnen verdienen. Daar tegenover staat dat ik een fantastische en boeiende job heb met veel vrijheid en met veel mogelijkheid om zelf initiatief te nemen. Onderzoek gebeurt in een wereldwijde context zodat ik vele internationale contacten en samenwerking heb."

"Ik werk veel meer dan 37,5 uur/week: ik moet alle mensen en alle projecten opvolgen, nieuwe projecten vinden en draag eindverantwoordelijkheid voor al die projecten. Het is net of ik een kleine kmo draaiende hou."

"Als ik van jou verneem dat iemand in het lager onderwijs, met enige anciënniteit, 1.900 euro netto verdient dan lijkt de loonspanning mij vrij klein. In bedrijven is de loonspanning voor bedienden alleszins groter.
De loonspanning in het onderwijs zou dus in mijn ogen iets groter mogen zijn. Het moet niet perse zoals in de privésector, maar een ruimere loonevolutie zou zeker niet mis zijn.”

Foto: Isabel Pousset