Hoeveel verdient een chef-kok?

Het Deense restaurant Noma werd deze week verkozen tot beste restaurant van de wereld. In de lijst van de vermaarde San Pelegrini World's 50 Best Restaurants komt 1 Belg voor: het Hof van Cleve van Peter Goossens prijkt op de 15e plaats. Hoeveel verdienen een chef-kok en zijn personeel eigenlijk?

Minimumlonen keukenpersoneel

“In de horecasector spreken we in paritaire comités de loonbarema’s af voor de verschillende horecafuncties”, legt Danny Van Assche, afgevaardigd bestuurd van Ho.Re.Ca Vlaanderen uit. “Dit zijn de minimumlonen die horeca-uitbaters aan hun personeel moeten uitbetalen."

"Als je een goede chef-kok wilt aantrekken en die ook behouden, spreekt het voor zich dat je met hem of haar zelf loonafspraken maakt. Met de loonbarema’s willen we toch een basis bieden aan de sector. Een aantal jaren geleden werd er beslist dat de loonbarema’s toe waren aan een opfrisbeurt. Sinds die beslissing worden de loonschalen geleidelijk opgetrokken."

 

Functie

Minimumloon (bruto per uur)

keukenhulp

€ 10,2507

Chef de partie

€ 11,4006

Sous-chef

€ 13,0760

keukenchef

€ 13,7477

Opleiding

“Chef-kok worden vergt heel wat ervaring. Stages bij andere grote koks of in het buitenland zijn een must als je een goede chef-kok wil worden. Naast een opleiding met alle basistechnieken in de hotelschool moet je natuurlijk ook over een dosis talent beschikken. Dat doe je alleen maar op door veel te werken. We merken wel dat niet iedereen vanuit de hotelscholen doorgroeit tot kok van een restaurant. Een deel kiest voor de grootkeuken omdat de uren daar regelmatiger zijn.”

Benieuwd naar de opleiding en loopbaan van sterrenkoks Peter Goossens en Sergio Herman?

Chef-koks moeilijk te vinden

“De functie van chef-kok is een knelpuntberoep in de horecasector. Het is een zware job met lange dagen. Jij werkt wanneer anderen ontspannen. Daarenboven heb je als chef-kok ook een zeer verantwoordelijke functie, je voert een hele brigade van keukenpersoneel aan. In toprestaurants als het Hof van Cleve of De Karmeliet werken er in totaal (zowel de keuken als de zaal) zo’n 20 mensen.”

“Toch willen we benadrukken dat het niet alleen kommer en kwel is in de horecasector. Wie er van houdt om mensen te verwennen, zich creatief uit te leven in allerlei lekkere en mooie creaties, is er helemaal op zijn plaats.”

België = gastronomie

“Speciaal in België is dat niet alleen de restaurants met sterren goede chef-koks hebben. Er is ook een brede laag van restaurants en brasseries waar je goed kan eten. Een troef voor België om zich gastronomisch te profileren.”