Hoeveel verdient de baas van H&M?

Waarschijnlijk zegt de naam Stefan Persson je niet veel. Nochtans is deze 63-jarige zakenman de eigenaar van een van de grootste winkelketens van pret-à-porterkleding ter wereld, het Zweedse H&M.

Het was Erling Persson, de vader van Stefan, die in 1948 H&M gesticht heeft. Hij was onder de indruk van de grote pret-à-porterwinkels in de Verenigde Staten en haalde daar zijn inspiratie om zelf een winkel te openen. Als naam koos hij ‘Hennes’, ‘voor haar’ in het Zweeds. Het is pas na de overname van de confectiewinkel Mauritz dat de naam van het merk veranderd werd in H&M.

Als Stefan in 1982 zijn vader opvolgt, is het Zweedse bedrijf al flink gegroeid. Het merk zette zijn internationale opmars verder en vandaag telt de keten 2.200 boetieks verspreid over de hele wereld. In 2009 werd Karl-Johan, de zoon van Stefan Persson, CEO van het bedrijf. Stefan blijft wel de belangrijkste aandeelhouder.

De rijkste man van Zweden

Met zijn fortuin van 24,5 miljard dollar (17 miljard euro) is Stefan Persson volgens het zakenblad Forbes de 13de rijkste man ter wereld. In Zweden staat hij helemaal aan de top. Op een jaar tijd heeft hij dan ook meer dan 2 miljard dollar op zak gestoken.

Eigenaar van een Engels dorpje van 25 miljoen dollar

Wie zo rijk is, kan zich uiteraard ook een paar folietje veroorloven. Zo is Stefan Persson medestichter van de Djurgårdens IF, een voetbalclub waar hij een vurig supporter van is.

Persson is ook de eigenaar van Linkenholt, een charmant klein dorpje in het zuiden van Engeland. Dit boerengat, dat vlakbij Plymouth ligt en nauwelijks 40 inwoners telt, werd in 2009 te koop aangeboden. Onze Scandinavische magnaat kocht het voor de pittige som van 22 miljoen pond (25 miljoen euro).

Een inkomen zo hoog dat het de site van de fiscus deed crashen

In 2000 gaf Stefan Persson aan de belastingen een inkomen van meer dan 150 miljoen euro aan. In Zweedse kronen uitgedrukt gaat het om een bedrag van 10 cijfers en daar was het softwareprogramma van de Zweedse belastingdienst duidelijk niet op voorzien. Het hele informaticanetwerk crashte kan ook door het hoge bedrag.