Hoeveel verdient Snoop Dogg alias Snoop Lion?

De vorige keer dat hij op de Lokerse  Feesten optrad heette hij nog Snoop Dogg en stond hij bekend als een volbloed rapper. Maar vorig jaar raakte de man die geboren werd als Calvin Broadus Jr. tijdens een reis naar Jamaica helemaal in de ban is van de rastafaricultuur  - tricolore muts incluis - en besloot hij om voortaan als reggaezanger door het leven te gaan. Zijn artistieke wedergeboorte bracht meteen ook een nieuwe pseudoniem met zich mee: Snoop Lion.

Menig hiphopliefhebber fronste de wenkbrauwen en gelukkig voor hen brengt Snoop live naast nummers uit zijn reggaeplaat 'Reincarnated' ook nog steeds zijn oude westcoastclassics als ‘What’s my name’ en ‘Drop it like it’s hot’.

Succesvol debuut

Snoop begon zijn carrière onder de vleugels van producer en rapper Dr. Dre. Zijn debuutalbum ‘Doggystyle’ was meteen een schot in de roos: het kwam binnen op de eerste plaats in de Amerikaanse Billboard 200-hitlijst en verkocht in de eerste week meteen al een miljoen exemplaren.

Later kende zijn carrière wat ups en downs, maar om de zoveel tijd wist hij toch weer een hit te scoren. Zo waren er succesvolle samenwerkingen met onder meer Pharrell Williams en Akon en ook op de hit ‘California Gurls’ van popprinses Katy Perry is Snoops nasale stem te horen.

Snoop-hotdogs

Behalve met zijn platen en uitgebreide tournees verdient de voormalige rapper zijn geld met rollen in diverse series en films. Ook was hij de gastheer van een aantal tv-programma’s en had hij met ‘Snoop Dogg's Father Hood’ zijn eigen reality show. Dat hij het af en toe graag wat stouter heeft bewees hij dan weer door ook pornofilms te regisseren.

Zoals het een ware hiphopentrepreneur betaamt haalt Snoop een groot deel van zijn inkomsten uit sponsordeals. Zo heeft hij onder meer contracten met Pepsi Cola, Chrysler en gsm-provider Metro PCS. Ook zijn er Snoop-skateboards, Snoop-hotdogs, heeft hij zijn eigen kledinglijn en leent hij zijn stem aan de gps-systemen van TomTom. Volgens zijn manager Ted Chung zouden endorsement deals goed zijn voor ongeveer een derde van Snoops inkomen.

Dat ‘tha Doggfather’ geen armoelijder is kunnen we opmaken uit de lijst met de best verdienende rappers die zakenblad Forbes elk jaar opstelt. In 2011 prijkte Snoop daar op de achtste plaats met een jaarinkomen van 14 miljoen dollar (11,3 miljoen euro). Het jaar daarop viel hij wat terug in de lijst met een veertiende plaats en 8,5 miljoen dollar (6,4 miljoen euro). Het totale vermogen van de nieuwbakken reggaezanger schat Celebritynetworth.com op 120 miljoen dollar (90 miljoen euro).