Hoeveel verdient Jamie Oliver met zijn kookkunsten?

TV koks zijn dezer dagen razend populair. 'Naked Chef' Jamie Oliver kan er over meepraten. Naast zijn televisieshows verkoopt hij boeken, dvd's, keukengerief, ... Hij bezit zelfs zijn eigen restaurantketen. Hoeveel brengt het op?

64 miljoen pond of zo’n 75 miljoen euro

64 miljoen pond of omgerekend zo’n 75 miljoen euro. Zoveel schat The Sunday Times het vermogen van tv kok Jamie Oliver. Hij maakte dit jaar zijn debuut in de jaarlijkse The Sunday Times Rich list, een lijst waar de 1000 rijkste personen uit Groot-Brittannië op prijken.

De 35-jarige ‘Naked’ chef heeft de voorbije jaren heel wat verwezenlijkt. Een blik op zijn website leert ons dat Oliver, naast zijn televisie shows, er nog een aantal andere lucratieve bezigheden op na houdt.

Hoe het allemaal begon

The Naked Chef, dat was de titel van de allereerste reeks televisieshows van Jamie Oliver. De eenvoud van zijn gerechten en de levendige stijl van presenteren, maakten hem plots razend populair. Ondertussen is hij toe aan zijn 19e reeks van televisieshows.

Van daaruit ging het stijl omhoog met Jamie Oliver. Hij bracht 13 boeken uit, 11 DVD’s en zelfs zijn eigen ‘Jamie Magazine’. Met ‘Jamie’s Italian’ opende hij een keten van - ondertussen 14 - Italiaanse restaurants.

Het zakenproject ‘Jamie at home’ stelt in Engeland en Ierland consultants aan het werk die Jamie’s kookgerief her en der aan de man proberen te brengen.

Oliver heeft zelfs zijn eigen televisie productiehuis. Wereldwijd werken er nu zo'n 5.000 mensen voor Jamie Oliver.

Marketing

Daarbuiten leent Oliver zijn gezicht aan een heel aantal reclamecampagnes. Zo sloot hij in 2000 een deal van 2 miljoen pond met de Sainsbury's supermarktketen, en promootte hij een collectie Tefal producten.

Goede doel

De vader van vier kinderen probeert af en toe een deel van zijn inkomsten te besteden aan het goede doel. Hij schonk ondertussen al 2,7 miljoen pond weg aan liefdadigheid.

Foto: Soundboard