Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Hoeveel verdienen de makers van Call of Duty?

Dinsdag 8 november was een ware hoogdag voor gameliefhebbers. Klokslag om middernacht ging dan immers de verkoop van ‘Modern Warfare 3’, de nieuwste versie van het oorlogsspel Call of Duty, van start. De 'grootste release van het jaar' loste meteen de verwachtingen in en verbrijzelde alle verkooprecords.

400 miljoen dollar omzet op één dag

Overal ter wereld troepten lange rijen kooplustige fans samen voor de deuren van gamespeciaalzaken. Sommigen onder hen waren zelfs volledig in gevechtskledij uitgedost. Laat het duidelijk zijn: er werd reikhalzend uitgekeken naar de nieuwste, negende versie van het meest succesvolle computerspel ooit.

Wereldwijd zouden naar schatting zo’n 1,5 gamers aan de deuren van zo’n 13.000 winkels hebben staan wachten. De verkoopscijfers swingden dan ook meteen meer dan stevig de pan uit: tijdens de eerste 24 uur gingen er in de VS en in het Verenigd Koninkrijk alleen al 6,5 miljoen exemplaren de deur uit, goed voor een omzet van 400 miljoen dollar (297 miljoen euro). Daarmee deed deze uitgave het beter dan vorige versies van het spel zoals ‘Black Ops’ en ‘Modern Warfare 2’ die respectievelijk 360 en 310 miljoen dollar opbrachten op hun eerste verkoopsdag.

Robert Kotick, CEO van Activision Blizzard, de groep achter Call of Duty, is erg tevreden. “Het is de derde keer op rij dat we de verkooprecords breken”, zegt hij. “De totale inkomsten van onze gamefranchise is hoger dan wat Star Wars of Lord of the Rings aan de kassa’s van de bioscoop hebben opgebracht.”

7 miljard euro marktwaarde

Call of Duty wordt uitgegeven door Activision, dat deel uitmaakt van de in 2008 door een fusie ontstane bedrijvengroep Activision Blizzard. Binnen die groep, die een totale marktwaarde van zeven miljard euro heeft, blijft Activision een zelfstandige afdeling met een eigen management.

Naast Call of Duty heeft Activision nog andere belangrijke franchises in zijn portefeuille, denk maar aan Guitar Hero of aan de spellenreeks rond skater Tony Hawk. Blizzard van zijn kant is dan weer de uitgever van de immens populaire onlinespellen World of Warcraft en Starcraft.

3,26 miljard euro omzet en 306,36 miljoen euro winst in 2010

Hoeveel de nieuwe telg in de ‘Call of Duty’-familie Activision Blizzard nu gaat opbrengen blijft voorlopig natuurlijk koffiedik kijken, al waagt gamesanalist Michael Pachter zich toch aan een voorspelling. Hij gokt op een meerverkoop van 10% ten opzichte van Black Ops en komt zo uit aan een mogelijke omzet van 1,1 miljard dollar (816 miljoen euro) in de eerste zes weken.

Activison Blizzard mag zich dus in de handen wrijven voor de cijfers van 2011, die wel eens heel spectaculair zouden kunnen ogen. En het moet gezegd: ook de resultaten in 2010 waren al bijzonder goed.

De productverkoop bracht bij Activision Blizzard in 2010 ruim 3 miljard dollar (2,26 miljard euro) in het laatje. De abonnementen (bijvoorbeeld op World of Warcraft), licenties en andere inkomsten waren goed voor 1,36 miljard dollar (1,17 miljard euro). Samengeteld betekende dat dus een omzet van ruim 4,4 miljard dollar (3,26 miljard euro).

De kosten voor de ontwikkeling van de games lopen echter ook hoog op. Uiteindelijk behaalde Activision Blizzard een kleine 10% winst op haar omzet, hetzij 418 miljoen dollar of 306,36 miljoen euro.

Activision alleen is goed voor een omzet van 2,77 miljard dollar (2,03 miljard euro). Blizzard vertegenwoordigt 1,66 miljard dollar (1,21 miljard euro).