Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Hoe ziet de zomer van Nic Balthazar eruit?

“Tot half augustus zijn mijn zomerplannen vrij eenduidig: ik ben mijn nieuwe langspeelfilm, Tot Altijd, aan het afwerken. Ik zit dus elke dag in een montagecel. Ik spring morgen rond kwart na acht de trein op richting Zaventem, waarna ik bij Eyeworks van 9 uur ’s morgens tot 7 uur ’s avonds monteer. Zo’n regelmatig leven ben ik niet gewoon.”

“We zitten nu wel in een aangenaam stadium van de film. Het kan nog alle kanten uit, we hebben het juiste beeldmateriaal ter beschikking en je ziet het elke dag groeien. Als dan tegen 10 augustus de beeldmontage afgewerkt is, gaan we voor de klankmontage naar onze coproducenten in Amsterdam.”

Weeshuis

“De tweede helft van augustus ga ik naar Kenia, naar het weeshuis dat mijn vrouw Lieve Blancquaert samen met Annemie Struyf heeft opgericht, een heel andere atmosfeer dus dan die waarin ik mij nu bevind. Je komt in de volledig tegenovergestelde wereld terecht, waar je niet elke middag om halfeen een slaatje eet om de hoek. Het is ook heel gezond mijn film om even achter te laten. Eens in Afrika word je wel met de voetjes op de grond gezet: je relativeert wat hier zo belangrijk lijkt.”

Vlaanderen Vakantieland

“Ik heb voor Vlaanderen Vakantieland 15 jaar lang gereisd. Ik ga er ook altijd van uit dat je mooiste reis, je volgende reis is. Als je al je reizen gaat afwegen tegen die ene, allermooiste, is de magie weg. Je moet je over alles kunnen verbazen: als ik voor Vlaanderen Vakantieland reportages draaide over wondermooi Puurs of betoverend Gelderland, deed ik dat met evenveel enthousiasme. Het moet niet altijd Machu Picchu zijn.”

“Filmend reizen vind ik fijner dan ‘gewoon’ reizen. Ik zie dat ook helemaal niet als werken. We bezochten met Vlaanderen Vakantieland op één dag wat anderen op een week kunnen zien, en je hebt veel meer contacten. Als wij een trein wilden laten stoppen te midden van de woestijn in Jordanië bijvoorbeeld, zit je voor je het beseft aan tafel met de baas van de Jordaanse NMBS. Zulke dingen kan je als individueel reiziger natuurlijk niet maken.”