Hoe ziet de werkdag van een sales executive eruit?

Naam? Aline Blokland
Functie? Sales Executive
Bedrijf? SD Worx
Opleiding? Bedrijfscommunicatie, maar eigenlijk kan je vanuit heel verschillende richtingen in deze job rollen. Het is een job voor bachelors én masters.

Hoelang zit je in deze job? 4 jaar

Hoeveel verdient een sales executive? Dat verschilt naargelang de ervaring. Er is een deel vast en een deel variabel (bonussysteem). Daarnaast krijg ik een bedrijfswagen, een representatievergoeding, een maaltijdvergoeding en een gsm.

Business development consultant, supply assistant, product manager… Allemaal ronkende titels, maar waar moet je in uitblinken wil je in aanmerking komen voor zo'n job? Elke week zetten we één functie in de kijker en praten we met een werknemer 'on the job'. Beginnen doen we met Aline Blokland, sales executive bij SD Worx. Een droomjob?

Wat doet een sales executive bij SD Worx?

Als sociaal secretariaat houdt SD Worx zich bezig met de loonberekening van werknemers. Onze klanten zijn bedrijven verspreid over heel België. Mijn job bestaat erin bedrijven te overtuigen die taak aan ons over te laten.

Hoe ga je tewerk?

Het begint met prospectie: de markt verkennen en potentiële klanten aanspreken. Ikzelf bekommer me om de kmo's uit de regio Lier/Heist, Mechelen en Antwerpen. Ik contacteer de bedrijven telefonisch, leg onze manier van werken uit en probeer een bezoek te regelen. Tijdens de kennismaking geef ik een demo van onze loonsoftware, leg ik een offerte voor en beantwoord ik zo goed mogelijk de vragen. Daarna komt het erop aan zo goed mogelijk te onderhandelen.

Zegt een bedrijf ja, dan bereid ik de papieren voor. Er moeten contracten gemaakt worden, volmachten gegeven worden, gegevens verzameld worden... Ik doe dit allemaal zodat de klant er zich zo weinig mogelijk om hoeft te bekommeren. Om het bedrijf en de payroll zo goed mogelijk te leren kennen, komt ook de regioverantwoordelijke vroeg in beeld. Mijn taak eindigt wanneer de payrollconsulent met de loonberekening begint.

Beschrijf eens een werkdag.

Elke dag probeer ik 1 à 2 bezoeken te plannen. Op weekbasis komt dat neer op ongeveer 7 afspraken. Terug op kantoor is het tijd voor de administratie, vergaderingen met collega's, mijn mailbox, de rapportering...

Welke zijn de leuke kanten van deze job? 

- De afwisseling. De ene dag bezoek ik een bouwbedrijf, de andere dag zit ik tussen de it'ers. Doordat ik in contact kom met verschillende soorten mensen, bedrijven en culturen, heb ik het gevoel de wereld een beetje beter te leren kennen.
- De beweging. Ik zit niet de hele dag tussen 4 muren en ben ook niet constant onderweg.
- De flexibiliteit. Mijn werkgever evalueert me op basis van mijn resultaten. Hoe ik het aanpak, dat bepaal ik zelf. Ik krijg de vrijheid om zelf mijn agenda te plannen. Stel dat mijn zoontje op een dag ziek wordt, dan kan ik hem zonder probleem ophalen in de crèche. De verloren tijd kan ik dan de volgende dag inhalen. Mijn work-lifebalans kan ik vrij makkelijk in evenwicht houden.

En welke zijn de minder leuke kanten?  

- De tegenslagen. Onderhandelen kan hard zijn. Soms doe ik veel moeite om een bedrijf 'binnen' te halen, maar draait het op niets uit.
- De eenzaamheid. Ik ben meestal alleen onderweg, dan kan ik het contact met de collega's wel eens missen.
- Netwerken. Dat hoort er in de sales onvermijdelijk bij. Het betekent onder andere dat je je 's avonds af en toe vrij moet maken voor een event, niet altijd evident als je een gezin hebt.

Wat zijn de talenten van een sales executive?

1. Resultaatgerichtheid: In se zijn je cijfers het enige dat telt. Je moet dus focussen op de resultaten, bereid zijn om er helemaal voor te gaan en de deal te sluiten.
2. Doorzettings- en
relativeringsvermogen: Je mag je kop niet laten hangen bij een nee. Je moet meteen naar de volgende.
3. Positivisme:
Enthousiasme, een opgewekte en frisse uitstraling is in de sales erg belangrijk.
4. (Zelf)vertrouwen: Geloof in jezelf, het bedrijf en het product. Doe je dat niet, dan zullen klanten je verhaal meteen doorprikken.
5. Netwerken: Je moet jezelf omringen met mensen die nodig zijn om je doel te bereiken.
6. Goed communiceren: Zeggen wat je doet / zal doen en doen wat je zegt.

Is dit een job voor starters of voor mensen met ervaring?  

Enkele jaren ervaring in een sales/hr-gerichte job lijkt me aangewezen. Je moet je mannetje staan tegenover bedrijfsleiders. En nee, die zijn niet altijd even vriendelijk.

Doorgroeimogelijkheden?

Heb je het verkopen helemaal in je vingers, dan kan je eventueel doorgroeien tot de functie van sales manager. Die stuurt de sales executives aan, coacht hen en houdt de targets in de gaten. Of je kan ook terecht komen in een ondersteunde functie.

Tekst: Hermien Vanoost