Hoe ziet de werkdag van een functioneel analist eruit?

Naam? Joris De Smet

Functie? Functioneel analist voor het billing team

Bedrijf? Telenet

Opleiding? Bachelor informatica. De meeste van mijn collega's hebben een bachelor of master in it, sommigen komen uit elektromechanica. Ik denk dat je ook vanuit andere opleidingen in deze functie kan rollen, zolang je maar een analytische geest hebt.

Hoelang zit je in deze job? 2 jaar bij Telenet, plus 10 jaar ervaring in gelijkaardige functies bij andere bedrijven

Hoeveel verdient een functioneel analist? Laat ik zeggen 'een aantrekkelijk salaris' aangevuld met flink wat extralegale voordelen: maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering, pensioenfonds, bonussysteem, personeelstarief op Telenetproducten.

Business development consultant, supply assistant, product manager… Allemaal ronkende titels, maar waar moet je in uitblinken wil je in aanmerking komen voor zo'n job? Elke week zetten we één functie in de kijker en praten we met een werknemer 'on the job'. Deze week: functioneel analist Joris De Smet.

Wat doet een functioneel analist bij Telenet?

Ik werk zelf in het billing team, zeg maar de afdeling die zich bezighoudt met de software rond facturatie. Elk jaar proberen we binnen it enkele grote projecten te realiseren. Meestal gaat het om de integratie van nieuwe functionaliteit binnen onze systemen.

Als functioneel analist zit ik tussen de it'ers en de werknemers die zich bezighouden met de zakelijke kant. Het is mijn taak om de wensen van onze businessmensen te vertalen naar duidelijke instructies voor de technische organisatie.

Beschrijf eens een werkdag.

Mijn dag bestaat meestal uit enkele vergaderingen gevolgd door enkele uren op de pc.

Welke zijn de leuke kanten van deze job? 

- De interactie: Je zou het misschien niet verwachten maar dit is een heel sociale job. Je moet overleggen met heel wat mensen voor je tot een oplossing kunt komen. Iedereen moet op dezelfde lijn zitten voor projecten vorm kunnen krijgen.

- De materie: Op het eerste gezicht kan je 'facturatie' saaie materie vinden, maar eens je de complexiteit van de materie leert kennen is het echt boeiend. Je moet soms heel creatief zijn om alles in goeie banen te leiden. Ik heb er alvast een echte uitdaging aan en dat is wat ik graag heb in een job. Ik wil me niet vervelen.

En welke zijn de minder leuke kanten?  

- De administratie: Zoals gangbaar is in it, heeft ook Telenet een uitgeschreven methodologie voor softwareontwikkeling. Die moet je nauwgezet volgen en daar komt wel wat papierwerk bij kijken.

- Constant op de pc: Je brengt veel van je tijd door voor het scherm. Thuis heb je meestal niet zoveel zin meer om de computer nog eens op te starten.

Wat zijn de talenten van een functioneel analist?

- Goeie analytische geest: Dat is zowat de basisvereiste. Als je die aanleg hebt, is een job als functioneel analist je op het lijf geschreven.

- Vlot communiceren: Aangezien je constant met anderen moet overleggen en af en toe zelfs moet onderhandelen, zijn communicatievaardigheden op zijn plaats.

- Technische bagage: Een zekere achtergrond in it is aangewezen. It moet je natuurlijk echt interesseren, want je moet je constant bijschaven in deze job.

Is dit een job voor starters of voor mensen met ervaring?  

Op dit moment zijn we vooral op zoek naar analisten met achtergrond in facturatie. Maar ontmoeten we schoolverlaters die ons overtuigen van hun analytische geest, dan komen ze zeker ook in aanmerking voor de functie.

Doorgroeimogelijkheden?

Zeker. Vanuit deze functie ligt de weg open naar een job als it project manager, it business consultant, business proces manager of zelfs product manager, al naargelang je interesse. Je hoeft dus niet per se in it blijven.