Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Hoe ziet de werkdag van een commandant op marsmissie eruit?

Vorige week zaterdag landde een ploeg van zes Belgen in de Amerikaanse staat Utah voor een gesimuleerde marsmissie in het Mars Desert Research Station. Via satelliettelefoon doet commandant Nancy Vermeulen haar werkdag uit de doeken.

7.30 uur. We staan op. De hoofdingenieur en ik checken of alle vitale systemen voor ons verblijf, waaronder de generator, nog werken. We vullen de watertank bij en controleren alle verbindingen met mission control. Om 8 uur ontbijten we. Ons voedsel is vrij eentonig: er is geen enkel vers product, maar wel melkpoeder, granen en gevriesdroogd astronautenbrood. Na het ontbijt brief ik iedereen.
9.00 uur. Er staan drie extra ‘extra vehicular activities’ gepland, buitenactiviteiten die we in ruimtepak moeten doen. De eerste is voor mijn rekening: ik moet een telescoop monteren om naar de zon te kijken. Mijn ruimtepak aantrekken alleen al duurt een kwartier, daarna moet ik tien minuten in een luchtsluis om me aan te passen aan de buitendruk, die op Mars veel lager is dan op aarde.
10.00 uur. Ik bevind me buiten en ondervind hoe zwaar het is om met een ruimtepak te manoeuvreren. Ik zeul 13 kg mee op mijn rug en moet constant uitkijken dat ik niet valt. Bij mijn terugkeer contacteer ik opnieuw mission control.
12.00 uur. We eten. Deze keer krijgen we een maaltijd uit blik: pasta met wat vlees en als dessert gevriesdroogd fruit. In de namiddag blijf ik binnen, terwijl andere teamleden naar buiten gaan.
14.00 uur. Twee collega’s vertrekken met twee quads om een robot te testen in een klif. Op Mars heb je een heel gevaarlijk landschap en de bedoeling is dat je in gevaarlijke gebieden verkennende robots laat voorrijden, die live foto’s maken. Hun uitstap duurt enkele uren. Ik controleer intussen met de hoofdingenieur of alle systemen nog goed functioneren en los enkele problemen op.
16.00 uur. Er zijn wat spanningen in de groep, omdat niet iedereen zijn taken even au sérieux neemt. Als commandant is het mijn taak om iedereen op zijn verantwoordelijkheden te wijzen. Tegen de avond is de stemming opnieuw goed.
17.00 uur. De hoofdgeoloog doet samen met twee andere teamleden een kleine geologische uitstap. Ik vervoeg hen tijdens het laatste halfuur. Ik doe een commander’s check-in bij mission control:  ik vertel hoe de dag gegaan is en of er problemen waren. De internetverbinding valt weg, terwijl het me heel veel tijd en energie gekost had om die op te zetten. We eten rond 20.30 uur.
21.00 uur. We nemen op het Mars Desert Research Station deel aan een voedselstudie voor de universiteit van Florida: we moeten dagelijks rapporteren hoe we ons voelen bij ons dieet. Daarna is het tijd voor wat ontspanning en contact met vrienden en familie. Om 23 uur kruip ik onder de wol.

Tekst: Dominique Soenens - Foto's: J-F Chardon,
Bron: Vacature Magazine 13 februari 2010